Onnimanni-palkinto Celia-kirjastolle

Lastenkirjainstituutin mukaan kirjaston lasten ja nuorten palvelut tekee tärkeää työtä muun muassa näkövammaisten lasten kuvakirjojen parissa.

kulttuuri

Lastenkirjainstituutin jakaman Onnimanni-palkinnon saa tänä vuonna Celia-kirjaston lasten ja nuorten palvelut. Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tuottaa ja välittää kirjallisuutta niille, joille tavallisen painetun kirjan lukeminen on vaikeaa. Palkintoperustelujen mukaan kirjasto on kehittänyt toimintaansa vastaamaan nykyajan haasteisiin.

Lasten ja nuorten Celia palvelee lukemisesteisiä lapsia ja nuoria valtakunnallisesti. Instituutin mukaan kirjasto huolehtii ansiokkaasti siitä, että lasten- ja nuortenkirjallisuus pysyy Suomessa avoimena kaikille lukijoille. Lapsilukijat huomioidaan monipuolisesti olipa lukemisen vaikeuden aiheuttajana sitten lukivaikeus, oppimisvaikeus, näkövamma, lihasheikkous tai muu vastaava syy.

Lastenkirjainstituutin mukaan lasten ja nuorten Celia tekee ainutlaatuista ja tärkeää työtä näkövammaisten lasten kuvakirjojen eli koskettelukirjojen parissa. Celia on ainoa paikka Suomessa, mistä lapsi voi lainata kohokuviin pohjautuvia koskettelukirjoja.

Erityiskiitokset palkintolautakunta haluaa antaa Celian lasten ja nuorten palveluille siitä, miten tehokkaasti se on kehittänyt toimintaansa vastaamaan 2000-luvun haasteisiin. Esimerkiksi Celian kirjakerhoihin liittymällä lapset saavat ilman eri tilausta kotiin uusia lasten- ja nuortenkirjoja sekä äänikirjoina että pistekirjoina.

Celia on lisäksi perustanut lukivaikeuksisten nuorten tavoittamiseksi lukihäiriö.fi-sivuston ja Senat sakaisin -Facebook-sivun.

Onnimanni-palkinto on jaettu vuodesta 1993 asti.