Hyppää sisältöön

Hollande: Eurokriisin loppu on hyvin lähellä

Ranskan presidentti Francois Hollande sanoi Le Monden haastattelussa, että hän haluaisi nähdä suunnitelmien koko euroalueen kattavan pankkisektorin valvonnasta etenevän ennen vuoden loppua.

Kuva: Thibault Camus / EPA

Ranskan presidentti Francois Hollande uskoo, että euroalueen kriisin loppu on hyvin lähellä. Hollande sanoi keskiviikkona ranskalaislehti Le Mondelle ja viidelle muulle eurooppalaislehdelle antamassaan haastattelussa, että EU-johtajat loivat pohjan kriisin päättymiselle kesäkuun lopussa järjestetyssä huippukokouksessa.

- Ulospääsy eurokriisistä on lähellä, hyvin lähellä. Tämä on sen ansiota, että teimme 28.-29. kesäkuuta oikeat päätökset ja että nyt velvollisuutemme on toteuttaa ne nopeasti, Hollande sanoi.

- Ensinnäkin tämä tarkoittaa, että meidän täytyy ratkaista tilanne Kreikassa, joka on tehnyt niin monia yrityksiä ja jonka pysyminen euroalueessa täytyy taata.

Kesäkuun lopun huippukokouksessa euromaat muun muassa antoivat tukensa yhteiselle pankkien valvontamekanismille. Lisäksi huippukokouksen julkilausuman mukaan euroalueen kriisirahastoista voidaan tukea suoraan pankkeja, eli tukea ei tarvitse kierrättää valtioiden kautta.

Hollande sanoi lehtihaastattelussa myös, että sellaiset maat, jotka ovat tehneet kivuliaita päätöksiä taloutensa kuntoon saamiseksi, täytyy palkita matalampien korkojen muodossa.

Hollande korosti myös, että hän haluaisi nähdä suunnitelmien koko euroalueen kattavan pankkisektorin valvonnasta etenevän ennen vuoden loppua. Hollande näkee tämän alkusoittona yhä laajempana yhteisenä päätöksentekona kaikissa talous- ja rahapoliittisissa asiosisa.

- Me voimme sitten alkaa muuttaa tapojamme tehdä päätöksiä ja syventää unioniamme. Tämä on iso asia, jonka parissa pitää tehdä töitä heti ensi vuoden alusta.

Ranska kuitenkin tukee läheisempää poliittista unionia Euroopan Unionissa vasta vuoden 2014 EU-vaalien jälkeen, Hollande lisäsi.