Ukulele-innostus tuli jäädäkseen

Havaijilla kehitetty pienikokoinen kielisoitin on kasvattanut soittajien määrää koko ajan. Internetistä löytyy runsaasti soitto-ohjeita ukulelelle.

ilmiöt
Tarja Kerttula soittaa ukulelea.
Hanne Kinnunen / Yle

Musiikkimaailmassa on nähty monenlaisia buumeja. Muutamia vuosia sitten musiikkiliikkeistä ostettiin paljon munniharppuja, kazoo-pillejä tai irkkupillejä. Nyt mukaan lähtee nelikielinen ukulele.

- Se alkoi ehkä kolme vuotta sitten ja yllätti meidät täysin. Ihmiset kysyivät, että eikö teillä ole ukuleleja, ja sitten niitä hommattiin. Netissä soittajien määrä on kasvanut hurjasti, kertoo kajaanilainen musiikkikauppias Raine Lukinmaa.

Ukulele kehitettiin Havaijilla 1800-luvun lopulla portugalilaisesta kielisoittimesta. Lukinmaa arvelee, että pieneen tilaan mahtuvalla ukulelella korvataan matkakitaraa.

- Tämä on tullut jäädäkseen. Ukulelessa on yhtä iso ääniala kuin viulussa, joten se on aika mainio soitin. Monet luulevat tätä helpoksi, kun tässä on vain neljä kieltä, mutta tämä on ihan yhtä vaativa kuin muutkin soittimet, Lukinmaa sanoo.

Ukulele-kurssi suunnitteilla

Kajaanilainen Tarja Kerttula kiinnostui ukulelesta nähtyään soittimen tuttavallaan.

- Sanoin, että olisi hauska kokeilla, ja sitten se joulupukki toi sen,kertoo Kerttula.

Se alkoi ehkä kolme vuotta sitten ja yllätti meidät täysin.

Raine Lukinmaa

Neljän kuukauden harjoittelun jälkeen Kerttula osaa jo säestää itseään ukulelella. Hän innostui myös järjestämään ukulele-kurssin, jonka ajankohta selviää myöhemmin.

- Yhdessä musisoiminen on kivaa. Ukulele on helppo ottaa haltuun, ja se kuulostaa jo joltain, vaikka ei mitään osaisikaan. Yhden sormen painalluksella saa ensimmäisen soinnun, tämä on C, näyttää Kerttula.

Opettajaksi kurssille lupautui Olli Heikkinen, joka on soittanut kitaraa 40 vuotta. Lupautuessaan kurssinvetäjäksi Heikkisellä ei vielä itsellään ollut koko soitinta, mutta hän vakuuttaa, että ukulele taittuu kitaransoittajalta helposti.

- Kun Tarja rupesi hehkuttamaan, niin ajattelin, että miksipä ei. Minut on helppo saada innostumaan. Ukulele tuli tutuksi Youtuben kautta. Kaverit innostivat katsomaan Julia Nunesin videon, että hän vetää aika komeasti 60-luvun biisejä. Ukulele on nykyajan huuliharppu, se kulkee mihin vain, sanoo Heikkinen.