1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2012

Kuntavaalit: Siikalatvaset pyrkivät yhtenäiseen kuntaan

Viime vuodet yhteisessä Siikalatvan kunnassa toimineet Kestilä, Pippola, Pulkkila ja Rantsila ovat tulevalla vaalikaudella kovien taloushaasteiden edessä. Samalla joutuvat mietittäviksi nykyiset palvelut eri puolilla kuntaa.

Kuntavaalit 2012
Siikaltavan kuntataulu Uljuan padon pysähdyspaikalla 2012.
Risto Degerman/Yle

Siikalatvan suuret haasteet liittyvät palveluiden järjestämiseen ja kaiken taustalla on vähiin käyvä raha. Kuntaliitoksen yhteydessä Siikajoen latvoilla olevat neljä kuntaa perustivat yhden uuden kunnan ja saivat siinä sivussa valtiolta tukun porkkanarahaa. Se hupeni vanhojen osakaskuntien velkojen ja taseiden oikaisemiseen, joten nyt ollaan tiukan paikan edessä.

Keinovalikoimaakaan ei juuri ole, kun valtionosuuksista ei lisää vetoapua löydy ja kunnallisverotuskin on jo tapissaan. Siikalatvan veroäyri on yhdessä pohjoiskarjalaisen Kiteen kanssa Suomen huippua: 21,75 äyriä.

Kunnanjohtaja Tuomo Haapalahden mukaan sitä tietä ei voikaan pidemmälle mennä.

- Porkkanarahalla saatiin kunnan tase kohennettua, mutta nyt todellisuus näkyy tästä eteenpäin kunnan tilinpäätöksessä viivan alla. Veroprosentti on niin korkealla kuin mahdollista, sanoo Haapalahti

Hänen mukaansa talouden ongelmiin on löydettävä ratkaisu toimintaa tehostamalla.

Montako terveyskeskusta kuntaan tarvitaan?

Käytännössä toiminnan tehostaminen tarkoittaa puuttumista nykyisiin palveluihin, vaikka kunnallispoliitikot ovatkin koko uuden kunnan olemassaolon ajan vältelleet esimerkiksi kunnan eri osissa vanhastaan säilyneiden palveluiden karsimista. Myös monet Siikalatvan uusista kuntavaaliehdokkaista pitäisivät esimerkiksi terveyskeskusverkoston entisellään, vaikka säästöjä olisi löydettävä. Taustalla on huoli syrjäseutujen elinvoimasta.

Näissä vaaleissa politiikan jättävä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kauko Lumiaho on pettynyt uuden kunnan valmiuteen puuttua palvelurakenteisiin. Hänen mielestään niihin on kuitenkin tulevalla valtuustokaudella pakko puuttua.

Siikalatvan kunnantalo sijaitsee Pulkkilassa, joka on sijainniltaan vanhoista kunnantaloista keskeisin. Myös Kestilässä, Piippolassa ja Rantsilassa on edelleen oma kunnantalonsa - tai tarkasti ottaen kunnantalon sivupiste, sillä kuntakeskukseksi Pulkkilaa ei virallisesti ole nimetty.

Ainakin kunnallispoliittisissa keskusteluissa siikalatvalaisuus on vähitellen juurtumassa ajatuksiin. Silti Siikalatva-identiteetin rakentaminen on keskeinen kysymys, sillä esimerkiksi viime kunnallisvaaleissa melkein jokainen valtuutettu sai äänensä nimenomaan oman vanhan kotikuntansa äänestäjiltä. Hallinnollisesti uuden valtuustokauden suuri kysymys onkin miten kunnasta onnistutaan luomaan yksi ja yhtenäinen Siikalatva. Vielä tällä kaudella lautakunnissakin pyrittiin pitämään huoli vanhojen pitäjien edustuksesta kiintiöperiaatteella.

Lue seuraavaksi