1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asunnottomuuden vähentäminen sujuu kunnissa vaihtelevasti

Tilastojen mukaan esimerkiksi Tampereella asunnottomien määrä on vähentynyt yli kolmasosan. Helsingissä määrä on viime vuosina pysynyt melko ennallaan, tosin pitkäaikaisten asunnottomien tilanne on parantunut. Monissa pienissä kunnissa kodittoman on melko turha odottaa apua.

Kaksi miestä seisoo päiväkeskuksen ovensuussa
Kaksi miestä seisoo päiväkeskuksen ovensuussa

Asunnottomien päivää ja yötä vietetään tilanteessa, jossa ARAn tilastojen mukaan paikattavaa yhä riittää. Asunnottomuus näkyy erityisesti isoimmissa kaupungeissa, mutta saman asian kääntöpuoli on, että pienemmissä kunnissa palvelut ovat vähissä, toteaa suunnittelupäällikkö Maritta Närhi Tampereen kaupungin asiakasohjausyksiköstä.

- Luonnollisesti pienissä kunnissa ei ole niin paljon palveluita kuin tällaisissa isoissa kasvukeskuksissa. Nämä vetävät puoleensa mm. asunnottomia ja muita, jotka tarvitsevat palveluita.

Katuelämä on kovaa

Tampereella on asioihin panostettu, ja myös pitkäaikaisasunnottomien määrä on saatu putoamaan tuntuvasti. Esimerkiksi kuntien ja valtion yhteisvoimin on perustettu monia erityyppisiä asumisyksiköitä. Ihmisten ongelmatkin ovat monentyyppisiä.

Kylmä totuus on kuitenkin, että osa asunnottomista poistuu tilastoista raaemmalla tavalla, muistuttaa Tampereen seurakuntien päiväkeskus Mustan Lampaan diakoni Marko Ajanki. 

- Hyvin moni kadulla olevista asunnottomista on menehtynyt. Pelkästään meidän asiakkaistamme noin 20 kuolee vuosittain. Katuelämä on todella kovaa.

Kaikki eivät päädy tilastoihin

Kaikki kotia vailla olevat eivät edes päädy tilastonpitäjien tietoon.

Mutta asuntoa ei löydy näillä taustoilla, paitsi maksamalla itsensä kipeäksi.  

Nimetön asunnoton

Myös nuoria asunnottomia tulee jatkuvasti, ja edistysaskeleista huolimatta on myös väliinputoajia. 

Näin yksi Mustan Lampaan asiakkaista:

- Käyn päihdehoidossa, joka vaatii vakituisen asunnon koko ajan. Mutta asuntoa ei löydy näillä taustoilla, paitsi maksamalla itsensä kipeäksi.  

- Johonkin laitokseen pääsisin. Mutta olen alle 30-vuotias, haluaisin elää ja kuntoutua. Ulkona ollaan kuin lumiukko.

Tampereella on vietetty asunnottomien päivän yhteydessä päiväkeskus Musta Lampaan 30-vuotisjuhlaa. Päiväkeskus on mm. syrjäytyneiden, asunnottomien sekä päihde- ja mielenterveysongelmien kanssa kamppailevien tukipiste.