1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pyhtään talviurheilukeskus rakennetaan 27 metrin syvyyteen

Kymmenien miljoonien eurojen hanke hakee vielä rahoitusta. Laduille, jäille ja saunomaan pitäisi päästä E18-tien valmistuttua.

Mokran Talvimaahan tulee maan päälle ravintola- ja kylpyläpalveluita sekä majoitusta. Kuva: Leo Pitkänen Oy

Pyhtäälle Kotkan rajan läheisyyteen ollaan rakentamassa monipuolista Mokran Talvimaa -keskusta. Alueen kalliota aiotaan louhia 27 metrin syvyyteen. Maan alle on tulossa noin kilometrin mittainen hiihtoputki, neljä curling-rataa, täysimittainen jääkiekkokaukalo ja 600 metriä pitkä laskettelurinne.

- Se on iso urakka. Vaatii osaamista, taitoa ja rahaa, toteaa hankkeen takana olevan Snow Sport’s Mokra Oy:n toimitusjohtaja Anne Metsola.

Luolaston yläpuolelle, maan päälle on tulossa palvelukompleksi, joka hyödyntäisi lämmitykseensä talviurheilupaikkojen hukkalämpöä.

Suunnitelmissa on myös kolmikerroksinen kolmen tähden hotelli, kylpylämäinen allasosasto saunoineen sekä ravintolapalveluita. Hotellin kapasiteetti olisi 200 vuodepaikkaa, minkä lisäksi pinnalta löytyisi 40 luksusasunnon mökkikylä.

Tämä on upeaa, että Pyhtäällä alkaa tapahtua.

Anne Metsola

- Luja usko on, että tätä me tarvitsemme täällä. Uutta elinkeinopolitiikkaa ja siitä matkailustahan se löytyy, Metsola sanoo.

Valmiiksi moottoritien aikataulussa

Metsola omistaa yhtiöstä 80 prosenttia. Lisäksi keskusta ollaan rakentamassa hänen omille mailleen. Pyhtään kunta on hoitanut kaavoituksen keskusta varten kuntoon, mutta rahoituksen suhteen on vielä tekemistä. Metsola arvioi kokonaiskustannusten olevan kymmeniä miljoonia euroja.

- Miljoonista kun puhutaan, niin eihän rahoitus kunnossa vielä voi olla. Neuvotteluita käydään.

- Hanke on esitelty maanantaina elinkeinoministeri Jyri Häkämiehelle. Katsotaan miten sieltä lähdetään eteenpäin.

Urakan kallein osuus on kallion louhinta, josta rakennustyöt on tarkoitus aloittaa. Mokran Talvimaan tavoite on olla pystyssä samaan aikaan E18-moottoritien kanssa eli 2014–2015.

Pyhtäällä on käynnissä myös toinen urheiluhanke. Sirius Sports on aloittanut jo rakentamisen ABC-liikenneaseman viereen. Sirius Sportsin surffikeskuksessa voi surffata sisällä ja jäljitellä vapaata pudotusta lentotunnelissa.

- Keskukset tukevat erittäin hyvin toisinaan. Tulemme varmasti tekemään yhteistyötä. Tämä on upeaa, että Pyhtäällä alkaa tapahtua, Metsola iloitsee.

Metsola kertoo, että pelkästään hänen yhtiönsä on laskettu työllistävän 50 ihmistä. Töihin etsitään väkeä ensisijaisesti Pyhtäältä ja lähiseudulta.