16 vuoden äänestysikä ei vakuuta ehdokkaita eikä nuoria

Ylen vaalikoneessa on kysytty, pitäisikö äänioikeusikäraja laskea kuntavaaleissa 16 vuoteen. Ehdokkaat eivät erityisemmin lämpene ajatukselle. Katukyselyn perusteella nuoretkaan eivät ole innoissaan asiasta.

Kuntavaalit 2012
Vuoden 2012 kuntavaalien äänestyslippu
Vuoden 2012 kuntavaalien äänestyslippuPaula Hiljanen / Yle

16 vuoden äänestysikää kannattaa varauksetta esimerkiksi Oulussa ja Kajaanissa vain kuudennes lokakuun kuntavaalien ehdokkaista. Täysin eri mieltä ikärajan alentamisehdotuksesta on kolmannes Kajaanin ehdokkaista ja yli viidennes Oulun ehdokkaista.

On vaikea sanoa, haluavatko nuoretkaan, että äänestysikä laskisi 18:sta 16:een. Kajaanin kampuksella tehty kysely ei ainakaan vakuuta.

- Ei se varmaan ole ihan kannatettavaa, sanoo 18-vuotias opiskelija Antti Karjalainen Kajaanista.

Pian 16 vuotta täyttävä suomussalmelaislähtöinen opiskelija Anniina Seppänen ei haluaisi äänestää 16-vuotiaana.

- En ainakaan olisi sitä mieltä, että ikärajaa pitäisi laskea. 16-vuotias on ehkä liian nuorehko äänestämään; ei osaa miettiä järjellä asioita niin pitkälle. On parempi että pitää olla 18-vuotias kun äänestää, Anniina Seppänen sanoo.

16 vuoden ikärajalla on myös kannattajia

- On tärkeää että nuoriso saisi äänen. Varsinkin pienten kuntien valtuustoissa on nyt paljon vanhempaa väkeä, muttei nuoria. Kuntavaalissa voisi kokeilla 16 vuoden ikärajaa, ei kuitenkaan eduskunta- tai presidentinvaalissa, sanoo liiketalouden amk-opiskelija Heikki Mulari Kajaanista.

- Haluaisin nuoria ja 30-40-vuotiaita päätöksentekoon. Uskon että nuoret äänestäisivät nuoria ehdokkaita, Nina Karjalainen Kajaanista sanoo.