Nuorten raju kännääminen kuriin ruotsinlaivoilla

Laivaristeilyjen järjestyshäiriöitä halutaan karsia ja matkustajien turvallisuutta parantaa. Viranomaiset tekevät yhteistyötä laivayhtiöiden kanssa, jotta bilepaateista siirryttäisiin takaisin aikaisempien vuosikymmenten risteilykulttuuriin.

Kotimaa
Ostoksilla Alkossa.
Yle

Itämerellä liikennöivien risteilyalusten turvallisuutta halutaan parantaa viranomaisten ja laivayhtiöiden yhteistyöllä.

Suomen, Ruotsin ja Viron poliisit pyrkivät yhdessä varustamojen kanssa yhtenäistämään alusten alkoholisääntelyn ja järjestyssäännöt, sanoo projektissa mukana oleva komisario Bengt Lagerroos Varsinais-Suomen poliisista.

- Suurin syy on se, että vuoden 2009 aikana tapahtui huomattava määrä raiskauksia laivoilla. Alkoholi oli mukana useimmiten näissä tapauksissa, joita oli määrällisesti Tukholman poliisilla vuoden aikana jopa yli 40, meillä arviolta 20.

Vuodesta 2009 käynnissä ollut yhteistyöprojekti näkyy konkreettisimmin laivoilla. Alkoholinkäyttö halutaan siirtää laivan ravintoloihin, jossa koulutetun henkilökunnan on helpompi toteuttaa valvontaa.

- Anniskeluoikeudet ja anniskelulainsäädäntö pyritään yhtenäistämään niin, että kaikilla laivoilla, riippumatta minkä lipun alla ne ovat, olisi sama kohtelu. Ruotsilla on esimerkiksi tässä kova työ, koska siellä alkoholilainsäädännön valvonnassa on suuria puutteita, Lagerroos sanoo.

Tavoitteena on, että tiukemmat järjestyssäännöt astuvat voimaan tämän vuoden aikana, mutta viimeistään ensi keväänä, arvioi Lagerroos.

- Tottakai varustamoilla on jo nyt olemassa järjestyssäännöt, mutta harva ihmisistä tietää, mitä niissä sanotaan. Tarkoitus on yhtenäistää toimintapolitiikka niin Tallink Silja Linella, Viking Linella kuin Eckerö Linella myös sääntöjen osalta.

Tottakai varustamoilla on jo nyt olemassa järjestyssäännöt, mutta harva ihmisistä tietää, mitä niissä sanotaan.

Komisario Bengt Lagerroos

Myös viranomaistoimintaan kiinnitetään huomiota. Poliisin teknisen ja taktisen työn kanssa tehdään yhteistyötä yli rajojen.

- Nyt voi käydä niin, että Ruotsin lipun alla olevalla laivalla, joka on matkalla Viroon, tapahtuu suomalaiselle jotain Ahvenanmaan alueella. Tällöin syntyy laillinen ongelma siitä, kuka tutkii, mitä tutkii ja missä. Pyrimme siihen yhteistyössä syyttäjien kanssa, että tapaus tutkitaan maassa, jossa se on käytännöllisintä hoitaa, Lagerroos selvittää.

Ongelmia enemmän Ruotsin päässä

Ongelma on vakavampi Tukholman päässä laivaan nousevien nuorten kanssa, arvioi komisario Bengt Lagerroos.

- Joillekin risteilyille saattaa tulla yli tuhat nuorta, jotka tulevat laivaan vain juodakseen alkoholia hyteissä ja käytävillä. Tilanne ei ole yhtä paha Helsingistä ja Turusta laivaan nousevien matkustajien kohdalla. Varsinkin Tukholma-Maarianhamina -risteilyt ovat ongelmallisia.

Ruotsin päässä tehdään matkustajille jo matkatavaroiden tarkistuksia ja läpivalaisuja, yhtenä ratkaisuna tilanteelle.

- Yksi ilmiö Ruotsissa on sellainen, että nuoret järjestävät ylioppilasjuhlansa edullisesti laivalla. Matkalippu saattaa maksaa muutama sata kruunua ja juomat saadaan verovapaana, jolloin on taloudellista kutsua koko juhlaväki laivalle, Lagerroos kuvailee.

Varsinais-Suomen poliisin näkökulmasta tilastot näyttävät paremmilta parin vuoden takaisiin verrattuna.

Varustamoiden ja viranomaisten tavoitteena on palata siihen aiempien vuosikymmenten risteilykulttuuriin, jolloin laivoille mentiin nauttimaan matkustamisesta, syömään hyvin ja juomaan alkoholia kohtuudella.

Komisario Bengt Lagerroos

- Vakavat rikokset ovat olleet laivoilla laskussa viime vuosina. Tänne saapuvat aamulaivat työllistävät kuitenkin, kun illalla Tukholmasta lähteneitä nuoria saatetaan ottaa talteen toistakymmentä, Lagerroos laskee.

Yhteistyöprojekti on tähän mennessä pitänyt sisällään useita kokouksia, joissa suunnitellaan miten lisättäisiin turvallisuutta ja viihtyvyyttä laivoilla.

- Varustamoiden ja viranomaisten tavoitteena on palata siihen aiempien vuosikymmenten risteilykulttuuriin, jolloin laivoille mentiin nauttimaan matkustamisesta, syömään hyvin ja juomaan alkoholia kohtuudella.