Tutkimus: Aivot kiinnostuvat rasvasta, jos aamupala on jäänyt väliin

Tutkimuksen mukaan aamupalan väliin jättäminen saa aivot kiinnostumaan rasvaisesta ruoasta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

terveys
Ranskalaisia perunoita.
Tutkimuksen mukaan koehenkilöiden aivojen reagointi kaloripitoisten ruokien kuviin muuttui, kun aamupala oli jäänyt väliin.Mikko Stig / Lehtikuva

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan aamupalan väliin jättäminen saa rasvaisen, hyvin kaloripitoisen ruoan houkuttamaan huomattavasti enemmän myöhemmin päivällä. Asiasta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Aamupalan väliin jättäminen saa aivot kiinnostumaan ruoasta ja syömään enemmän lounaalla. Asia selvisi tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin 21 ihmisen aivoja.

Tutkijoiden mukaan aamupalan väliin jättäminen tekee laihdutuksesta haastavaa, koska silloin kaloripitoiset ruoat houkuttavat enemmän.

Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan aamupalan tiedetään vähentävän ruokahalua. Tutkijat halusivat kuitenkin selvittää, mitä aivoissa tapahtuu samaan aikaan.

Tyhjä vatsa aktivoi

Lontoossa tehdyssä tutkimuksessa 21 normaalipainoiselle ihmiselle näytettiin runsaasti kaloreita sisältävien ruokien kuvia samalla, kun he olivat magneettikuvauslaitteessa.

Yhtenä päivänä tutkimushenkilöille ei annettu aamupalaa ennen kuvausta. Toisena päivänä he taas söivät suuren, 730 kaloria sisältävän aamupalan puolitoista tuntia ennen tutkimusta.

Tutkimustulokset esiteltiin neurotieteen konferenssissa Yhdysvalloissa tällä viikolla.

Tulokset kertoivat, että aivojen reagointi kaloripitoisten ruokien kuviin muuttui, kun aamupala oli jäänyt väliin. Vähäkaloristen ruokien kohdalla näin ei tapahtunut. Se aivojen osa, jonka ajatellaan olevan yhteydessä "ruokahaluun", muuttui aktiivisemmaksi tyhjällä vatsalla.

Kun tutkijat tarjosivat osallistujille lounasta tutkimuspäivän lopussa, söivät he viidenneksen enemmän kaloreita, jos aamupala oli jäänyt väliin.