1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tukkimiehen elämä kiteytyy savottakämppään

Saarijärven savottakämppä on aloittanut uuden elämän Kouvolan Repovedellä. Matkailijat pääsevät aistimaan tukkimiesten elämää 1950-luvulla.

Kotimaan uutiset
Marika Hänninen seisoo majassa vanhan nokikahvipannun kanssa
Eijaleena Martikainen / Yle

Repoveden Saarijärvellä 1950-luvun tukkikämppä tarjoaa suojaa ja tunnelmaa retkeilijöille. Yrittäjä Marika Hänninen miehineen kunnostaa UPM:n kämppää vanhaan tyyliin ja kerää tarinoita tukkilaiselämästä Repoveden metsissä.

Hänninen kertoo, että savottakämpällä työmiehet ja metsätyöporukan johtaja sekä emäntä ovat majailleet talon eri osissa. Emännän valtakuntaa on ollut keittiö, josta hän on tarjoillut ruokaa niin sanotun elämänluukun kautta.

- Kämpän kymppi eli metsätyöporukan johtaja on pitänyt jöötä kämpillä ja katsonut, etteivät miehet nauti liikaa alkoholia, Marika Häninen kertoo.

Savottakämpässä on nukkunut aikoinaan yli parikymmentä miestä. Saarijärven kämppä on ollut savottakäytössä 1950-luvulta 1970-luvun alkupäiviin asti.

- Vanhan legendan mukaan tukkikämppiä ei enää tarvittu, kun alueelle saatiin tieverkostot ja metsurilla oli varaa ostaa mopo, jolla oli hyvä päräyttää vaimon viereen yöksi.

Perunaa ja läskisoosia aamupalaksi

Tukkimiehen päivä on alkanut kuuden-seitsemän aikaan aamulla, jolloin savottakämpän emäntä on tarjoillut aamupalan.

- Tarjolla ei ollut mitään kaurapuuroa, vaan perunaa ja läskisoosia. Ruoka on ollut hyvin energiapitoista, koska talviaikaan energiankulutus on ollut kylmyyden takia kovaa, Marika Hänninen kertoo.

Työpäivän päätteeksi miehet ovat palanneet kämpille iltapäivän pimeinä tunteina, jolloin tarjolla on ollut keittoruokaa. Iltaisin miehet ovat huoltaneet työvälineensä ja lämmittäneet saunaa. Iltapalaksi on tarjottu teetä ja korppua.

- Silloinen Kymi-yhtiö on halunnut sivistää miehiä, joten kämpässä on ollut myös vaihtuva kirjasto. Miehet ovat lukeneet kaasuvalojen loisteessa kirjoja ja pelanneet korttia.

Iltaharrastukset paljastuvat myös tukkikämpän seinistä, joissa näkyy jälkiä tikanheitosta.

Kouvolan Repovedellä tukkikämppiä on ollut kymmenittäin, eikä jäljellä ole enää montaa. Marika Hänninen kerää tarinoita ja kuvia, joita hän aikoo laittaa kaikkien nähtäville tukkikämppään.

- Tästä on tarkoitus tulla elämysmuseo, jossa voi hypätä toiseen aikakauteen.

Lue seuraavaksi