Inkoon kokoomus lämpenee kuntaliitokselle - naapurit haraavat vastaan

Suurin osa Inkoon kuntavaaliehdokkaista kannattaa liitosta Kirkkonummen ja Siuntion kanssa. Kirkkonummen ja Siuntion ehdokkaat ovat huomattavasti kriittisempiä liitoksen suhteen.

Kuntavaalit 2012
Kuntavaalimainoksia Inkoon keskustassa.

Länsi-Uudenmaan rannikon naapurukset Inkoo ja Siuntio ovat monella tavalla samassa veneessä. Molemmat alle kymmenentuhannen asukkaan kunnat ovat pysytelleet itsenäisinä lähiseudun liitoksista huolimatta.

Ylen vaalikoneen mukaan yli puolet Inkoon kuntavaaliehdokkaista kannattaa kuitenkin liitosta Siuntion ja Kirkkonummen kanssa. Inkoossa liitoksen puolesta liputtavat varsinkin Kokoomus ja RKP. Sosialidemokraattien ehdokkaat ovat huomattavasti kriittisemmällä kannalla.

- Jos liitos tapahtuisi, niin pelkään lähipalveluiden puolesta. Uskon, että me pystyisimme palvelut tuottamaan itsenäisenäkin ja eritoten yhteistyössä naapurikuntien kanssa, sanoo SDP:n inkoolaisehdokas Soile Gustafsson.

Liitosajatus jakaa mielipiteet Kirkkonummella ja Siuntiossa

Kirkkonummella ja Siuntiossa kolmen rannikkokunnan liitos jakaa ehdokkaiden mielipiteet puolesta ja vastaan. Alueellisesti mielipiteet vaihtelevat varsinkin Kokoomuksen ehdokkaiden keskuudessa - siinä missä Inkoon Kokoomus liputtaa liitoksen puolesta, Siuntion ja Kirkkonummen kokoomuslaiset ovat enimmäkseen liitosta vastaan.

Siuntiossa kolmen kunnan liitosta kannattaa erityisesti RKP. Liitos olisi puolueen valtuustoryhmän puheenjohtajan Stefan Svanfeldtin mielestä varsin luonteva.

- Meillä on ihan vaaliohjelmassa, että kuntauudistuksen piirissä Kirkkonummi on se parempi vaihtoehto ja mieluiten myös Inkoo mukaan. Meillä työmatkaliikenne suuntautuu voimakkaasti Helsingin ja Kirkkonummen suuntaan, tämä on aika luonnollinen valinta siltä kannalta.

Ylen kuntavaalikoneessa kysytään myös ehdokkaiden mielipiteitä neuvoa-antavista kansanäänestyksistä. Enemmistö Inkoon, Siuntion ja Kirkkonummen ehdokkaista on äänestyksen kannalla mahdollisessa kuntaliitostilanteessa.