1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Muikun mäti on huippukallista tänä vuonna

Mätimuikkuja on saatavilla huonosti tänä vuonna. Muikku on joko liian pientä tai sitä ei ole. Muikun mätisaalis jääneekin alle puoleen tavanomaisesta. Mädin huono saatavuus voi heijastua hintaan viimeistään juhlakauden alkaessa.

Kuva: Riina Ahonen / Yle

Savonlinnalainen Ovaskalan kalajalostamo sai myöhään  illalla muikkusaaliin suoraan Pihlajavedeltä. Puolen kymmentä kalastajaa toimittaa Ovaskalaan muikkua, josta jalostamo ottaa talteen kulinaristien suurherkun eli mädin. Mätikausi on nyt parhaimmillaan, mutta saaliiseen ei olla tyytyväisiä.

- Tänä vuonna on mätisesonki ollut vähän hiljaisempi. Hottaa on niin paljon, että isompaa mätimuikkua on vähän saatavilla. Tasan tarkalleen taidetaan saada viime vuotiseen verrattuna puolet mätimäärästä, toimitusjohtaja Niko Ovaska kertoo.

Ympäri Suomea kalastajat kertovat mätikalojen olevan harvassa. Mätisaalis on jäämässä koko maassa alle puoleen normaalista kalakadon takia. Toisilla järvillä muikkua ei meinaa tulla saaliiksi lainkaan ja toisaalla muikut ovat liian pieniä lypsettäviksi.

Satasen kilohinnassa yhä nousupainetta

Muikun mäti ei muutenkaan sovi jokaisen tavan tallaajan kukkarolle, mutta tänä vuonna juhlapöytien herkun hinta voi nousta vielä arvoon arvaamattomaan.

- No kyllä tottakai se vaikuttaa ja ylöspäinhän se menee tottakai. Hinta tulee meidän tukkuliikkeeltä, sieltähän se lasketaan aina, mutta eihän siihen voi kamalia katteita laittaa, koska jos se hinta nousee yli sadan euron niin sitä menee vieläkin vähemmän, Savonlinnan Citymarketin kalatiskin vastaava Sari Nurmela sanoo.

Jalostaja saa muikun mädistä 60-80 euroa kilolta, mutta lopullinen asiakas saa pulittaa jo nyt 100 euroa kilolta. Ei ole mahdotonta, että hinta nousisi yli sadankin euron. Jalostamoista kuitenkin lohdutellaan, ettei hinnannousupaine välttämättä ole niin hurja kuin saaliin vähyys antaisi odottaa.

- Onni onnettomuudessa tänä vuonna on se, että mädin kysyntäkin on pudonnut. Syynä on varmaan tämän hetken taloudellinen tilanne. Mädin kysyntä on pudonnut samassa suhteessa kuin tuotantokin, Niko Ovaska kertoo.

Moni onkii mätinsä itse järvestä pakkaseen

Jalostamot myyvät mätiä tukkujen ja kauppojen lisäksi suoraan isojen kaupunkien huippuravintoloihin. Vaikka moni pitää muikun mätiä jopa kaviaariakin eli sammen mätiä suurempana herkkuna, kuumimmat mätimarkkinat eivät ole jalostamoiden kotinurkilla.

- Kyllähän kun täällä on joka kylällä omatoimikalastajia niin sitä mätiä tulee jokaisen omaan pakastimeen. Ja se on tietysti aika arvokas tuote ostaa kaupan hyllystä, niin sitä kyllä varmaan tuotetaan itse jonkun verran, Ovaska arvelee.