1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuopion kaupunginteatterilla etsitään ihmisyyttä scifin keinoin

Koomisesti pätevä -näytelmä sisältää androidirakkautta ja tunteettomia potkuja. Synkeily jätetään kuitenkin muille.

Kuva: Anja Hiltunen / Yle

Kuopion kaupunginteatterin ensi-iltanäytelmä Koomisesti pätevä ajoittuu lähitulevaisuuteen. Tapahtumat sijoittuvat muun muassa TV-studioon, jossa kuvataan saippuasarjaa. Sarjan näyttelijät ovat androideja, ihmisrobotteja. Nuori käsikirjoittaja ihastuu toiseen päänäyttelijään, naisrobottiin. Näytelmä pohjautuukin paljolti Bernard Shaw`n Pygmalion-näytelmään.

Perimmältään näytelmässä etsitään scifin avulla ihmisyyden olemusta. Myös monia nykypäivän teemoja tulee esiin. Ihmisiä käytetään hyväksi ja potkuja annetaan tunteettomasti.

- Näytelmässä ei kuitenkaan synkeillä, vaan teemoja käsitellään satiirin ja komedian keinoin, näytelmän ohjaaja Olli-Matti Oinonen kertoo.

Oinosta viehättää myös se, että näytelmässä tehdään pilaa päivittäissarjojen tekemisestä, kun laatua tärkeämpää ovat korkeat katsojaluvut.

Itkua ja naurua näyttämöllä

Mieleltään terveille ihmisille ei ole konsti eikä mikään vastata puhelimeen, avata ovea ovikellon soitua tai lähteä ulos kadulle, mutta kaikille arkielämän ilmiöt eivät olekaan yhtä yksinkertaisia.

Kaupunginteatterin toinen ensi-iltanäytelmä Elling kertoo juuri tuollaisista ihmisistä, kahdesta hyvin pitkään laitoksessa eläneestä keski-ikäisesti miehestä, mielenterveyskuntoutujasta, jotka palaavat yhteiskuntaan ja pääsevät asumaan tukiasuntoon.

Näytelmän ohjannut Tommi Auvinen kuvaa näytelmää yksinkertaisesti yhdeksi parhaista, johon on törmännyt ja nyt hän saa ohjata sen jo kolmannen kerran.

Auvinen toteaa, että nyky-yhteiskunnassa ”kylähulluista” ei enää pidetä huolta samalla tavalla kuin esimerkiksi hänen lapsuudessaan. Silloin kylähullut hyväksyttiin yhteisöön kuten kaikki muutkin ihmiset, ja heistä huolehdittiin yhdessä. Ajat ovat koventuneet.

- Näytelmässä on kuitenkin onnellinen loppu, Tommi Auvinen toteaa hyvillään.