Pekka Ervasti: Onks sotea näkyny?

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen ohjelmassaan lupaamat kuntarakenteen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän kokonaisuudistukset ovat mystisesti joutuneet hukkateille juuri kuntavaalien alla. Kadonneita etsitään kuumeisesti paitsi hallituksen myös opposition voimin. Tosin oppositio tuntuu jo luopuneen toivosta, sillä se tuputtaa tilalle jo omia kyhäelmiään.

Yle Blogit
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Hallituslähteistä myönnetään, että kunta- ja sote-uudistusten katoaminen juuri vaalitaistelun kalkkiviivoilla on paitsi kiusallista myös harmillista. Ei siitä niin kauan ole, kun vastuuministerit vielä eduskunnan edessä vakuuttelivat, että kyllä ne hyvässä tallessa ovat ja tuodaan framille tuota pikaa.

Se olisi suotavaa, sillä hallintoalamaiset harkitsevat parhaillaan äänestyskäyttäytymistään. Velvollisuudentuntoisimmat ovat tosin jo ehtineet äänestääkin, vaikka vaaleissa luulisi olevan himskutin vaikea äänestää, jos ei tiedä, mistä äänestää.

Mutta tällä on nyt pakko pärjätä. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainenkin (sd.) rauhoitteli viikolla, että aikataulu tässä ei ole tärkeä, vaan se, että maahan saadan kelpo kuntarakenne ja erinomainen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus. Hän lupasi ne yhtä kaikki mitä pikimmin - viimeistään joskus vaalien jälkeen.

Kuntauudistusmalli oli jo kuulemma periaatteessa ihan valmis, mitä nyt odotteli sotepuolen valmistumista. Näillä tiedoilla äänestäjät voivatkin jo antaa äänensä, mille tahansa hallituspuolueelle. Kyllä niillä homma hanskassa on.

Jotenkin tuntuu, että perussuomalaiset ovat jossakin määrin jääneet hallituspuolueiden ja kepun joukkotappelussa paarinkantajan asemaan.

Oppositiolle ei tämäkään kelpaa. Kepujohtaja Juha Sipilä kurmootti viikolla etenkin demareita siitä, etteivät nämä ole ilmoittaneet kantaansa terveydenhuollon järjestämiseen. Urpilainen pisti kepujohtajalle jauhot suuhun laakista toteamalla, että oppositio on antanut hallituksen terveydenhuollon suunnitelmista aivan väärän kuvan. Laajoissa äänestäjäpiireissä Veijon baarista Svenska klubbenille ihastellaan opposition saavutusta: antaa nyt väärä kuva asiasta, josta ei ole annettu edes minkäänlaista tietoa julkisuuteen.

Hallituksen puolustukseksi on sanottava, että kyllä siellä töitä tehdään ja tietoa hankitaan, minkä ehditään. Sote-suman päällä istuva peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonkin (sd.) pyysi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta lausunnon sosiaalipuolen kokonaisproblematiikkaan liittyvästä vanhuspalvelulaista. Kun lausunto tuli, ministeri pyyhki sillä sanonkomämitä ja tilasi uuden lausunnon, ministerin omiin mielipiteisiin paremmin istuvilla tiedoilla. Virkamiehet tottelivat, ettei tule luottamuspulaa. Se voi olla fataalia kuten Liikenneviraston viimeaikaiset tapahtumat osoittavat.

Jotenkin tuntuu, että perussuomalaiset ovat jossakin määrin jääneet tässä hallituspuolueiden ja kepun joukkotappelussa paarinkantajan asemaan. Se voi johtua siitä, että he ajattelevatkin kunta- ja sote-asioita pidemmällä sihdillä. Puolueessa tiettävästi ollaan perustamassa aivan erityistä poliittista think tankia. Samanlaisia ajatushautomoita onkin jo kohta kaikilla muilla puolueilla. Mutta mikä nimeksi uudelle orgaanille nimeksi? Perusajatus? Ei kuulosta kovin seksikkäältä. Miten olisi: Pershautomo?

Käykää äänestämässä!

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimituksen päällikkö