”Kauneus takaisin kunniaan kuvataiteessa”

Tamperelainen kuvataiteilija Tuula Lehtinen nauttii kauniiden töiden tekemisestä ja toivoo, että yleisö pystyy jakamaan saman nautinnon. Hän puolustaa kauneuden arvoa taiteessa ja haluaa kauneudelle kunnianpalautuksen.

kulttuuri
Tuula Lehtinen ja työ Ruusujen kehys
Nina Keski-Korpela / Yle

Kuvataiteilija Tuula Lehtinen haluaa herättää keskustelua kauneuden roolista taiteessa.

Tamperelaistaiteilijan mielestä taiteen kentällä modernismin aikana on jo pitkään vallinnut ajatus, että kaunis taide on epä-älyllistä, kaupallista ja pinnallista. Lehtisen mielestä kauneus ansaitseekin kunnianpalautuksen taiteessa.

- Minusta on nyt korkea aika, että kauneus tekee comebackin. Kauneuskin on ihan sallittu asia taidenäyttämöllä, että kaikkien ei tarvitse perustua provokaatioon, tai yleisön ei tarvitse poistua näyttelystä huonovointisena välttämättä, tai ymmällään. Ihan oikeasti on sallittua nauttia siitä, mitä näkee tai tekee. Itse pidän nautinnon elementtiä tärkeänä omassa työssäni ja toivon, että yleisökin voi nauttia siitä.

Vanhoista kengistä keittokirjan kuviin

Eri tekniikoita yhdistelevät työt tuovat esiin taiteilijan käsityksiä arkisesta, juhlavasta, romanttisesta ja nostalgisesta kauneudesta. Grafiikan ja maalausten lisäksi esillä on mm. niiden yhdistelemistä posliiniin ja mosaiikkia. Teoksissa voi olla yhtä hyvin kuvia vanhoista keittokirjoista kuin posliinista valettuja korkokenkiä.

- Minua kiehtovat koriste-esineet, luontoaiheiset ornamentit ja kukkakuviot, joiden estetiikka on jo lapsuudesta tuttua. Käytän elementtejä, joiden on mielletty liittyvän kotien koristamiseen, sanoo Tuula Lehtinen.

- Taide ja kauneus ovat kaiken aikaa muuttuvia käsitteitä. Ihan sitä mieltä en ole, että kauneus on katsojan silmässä. Kyllä sillä on syvempiäkin merkityksiä. Se on kulttuurinen ilmiö, joka on aina ollut olemassa ja tulee aina olemaan. Kauneus vaikuttaa meihin, haluamme tai ei.

Tuula Lehtisen näyttely Kauneudesta avautuu yleisölle Hämeenlinnan Taidemuseossa lauantaina 20. lokakuuta ja on esillä helmikuun lopulle.