1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Piirtäjän kynästä: mustaa huumoria ja likaista jälkeä

Taisteluja Rooman valtakunnan rajaseudulla ja verikostoja Pohjolan korvessa. Historialliset seikkailut, rosoinen piirrosjälki ja tarkat faktat kiehtovat sarjakuvapiirtäjää. Tarinat veivät mennessään myös kaksi sarjakuva-albumia julkaisseen Tuomas Myllylän.

Kotimaan uutiset
Alavieskalainen sarjakuvapiirtäjä Tuomas Myllylä.
Sarjakuvapiirtäjä Tuomas Myllylä pitäytyy mieluummin rosoisessa ja "likaisessa" piirrosjäljessä kuin täysin silotellussa.Raila Paavola / Yle

Lapsuuden lempipiirrustukset olivat historiallisia ja seikkailutyylisiä: paljon hahmoja, toimintaa ja yksityiskohtia. Tuomas Myllylän omissa sarjakuvissa sama punainen lanka jatkuu.

- Seikkailutarinat kulkevat mukana yhä, mutta kohdeyleisönä aikuiset, tiivistää maatalouslomittajana työskentelevä Myllylä.

Historialliset tarinat vaativat faktojen tarkistamista ja viilaustyötä. Kirjallisuus ja netti toimivat apuvälineinä.

- Sarjakuvankin yksityiskohtien pitää nivoutua todellisiin tapahtumiin. Esimerkiksi vaatetuksen, laivojen, talojen ja ihmisten yleisen elämänasenteen kanssa pyrin maksimaaliseen realistisuuteen.

Piirrosjälki on "likaisen" rosoista.

- Rumuus tulee esiin varsinkin historiassa, kun taannoin ei eletty niin kliinisesti. Siksi kärpäset ja lika kuuluvat mielestäni minun sarjakuvan sivuille.

Alavieskalaislähtöinen Myllylä sai innoituksen vakavaan sarjakuvan tekemiseen armeijan jälkeen. Vuonna 2008 hän kävi Rovala-Opiston sarjakuvakurssin.

Kipinä syttyi ja oivallus siitä, että jotkut ihmiset oikeasti tykkäävät sarjakuvista.

Tarina vie, eikä pysähdy

Kuvaamataidontunneilla opettajien mielipiteet innokkaasta sarjakuvapojasta olivat kaksijakoiset.

- Toiset ymmärsivät ja toiset ei. Jotkut miettivät, että mikähän tyyppi tuostakin oikein tulee. Täystyrmäystä ei kuitenkaan tullut - ehkä hiljaista hyväksyntää.

Tarinoissa Myllylä haluaa ymmärtää erilaisuutta, eikä sietää pyhää täydellisyyttä. Kuvien huumori on mustaakin mustempaa.

- Vakavahenkinen ei välttämättä näitä vitsejä ymmärrä, mutta sen riskin olen ottanut, Myllylä naurahtaa.

Julkaistuna on kaksi albumia. Rhenus-albulmi kertoo vuodesta 353 jKr. Rooman valtakunnan rajaseudulla. Tarkkaan historiakuvaukseen ja nippelitietoon haltioituneelle tämä sarjakuva uppoaa, lupaa Myllylä. Tarina loksahti paikalleen metsätöissä.

- Se on murhamysteeri, joka sijoittuu Rein-joen varren roomalaiseen rajakaupunkiin. Lopulta tarinaan kietoutuu isommat historialliset kuviot ja taustat sekä korruptoitunut ja jäykkä hallintosysteemi.

Toinen sarjakuva-albumi Pakanat - ensimmäinen kirja riistäytyi hieman käsistä.

- Piti tulla lyhyt, 60 sivun tarina, mutta käsikirjoitus räjähti käsiin. Ensimmäinen osa venyi 120 sivuiseksi, ja kaksi osaa on vielä tulossa. Tarina kertoo viikinkiajan Suomesta 930-luvulla. Verikostoa ja toimintaa Pohjolan korvesta, typistää Myllylä.

Lue seuraavaksi