Palvelusetelin laajentaminen kotisairaanhoitoon tyssäsi Viitasaarella

Kotisairaanhoitoon voitaisiin jo nyt myöntää palveluseteli, mutta Viitasaarella ei ole yhtään kotisairaanhoitoa tarjoavaa yritystä.

kotisairaanhoito
YLE / Kirsi Karppinen

Tällä hetkellä palveluseteliä käytetään Viitasaarella pääasiassa tukipalveluihin, kuten siivoukseen ja kauppa-asiointiin.

Myös kotisairaanhoidolle olisi tarvetta, mutta yrittäjien puute vaikeuttaa palvelusetelin laajentamista kotisairaanhoitoon: Viitasaarella ei ole yhtään kotisairaanhoitoa tarjoavaa yritystä.

- Ajoittain tarvetta on paljon. Esimerkiksi juuri tällaiset haavahoidot kyläkunnilla pystyttäisiin hoitamaan palvelusetelin turvin tehokkaammin kuin kotihoidon omilla resursseilla. Välimatkat ovat pitkiä, joten nykyisin kotisairaanhoidolta kuluu paljon aikaa siirtymiseen paikasta toiseen, kertoo Viitasaaren vanhuspalvelujohtaja Marja Laurila.

Yrittäjiä ei ole kuitenkaan helppo houkutella Viitasaarelle.

- Yksi ongelma on se, että yrittäjältä vaaditaan tietty koulutus, eli haetaan sitä terveydenhoitajaa tai sairaanhoitajaa. Lisäksi yrittäjät saattavat pelätä, ettei asiakkaita ole tarpeeksi, ja töitä sairaanhoitajille löytyy muualtakin, julkiselta ja yksityiseltä sektorilta.