Hyppää sisältöön

Eduskunta epäilee aikeita Islannin ilmatilan valvonnasta

Päätös osallistumisesta voidaan tehdä eduskunnan ulkopuolella, jos osallistuminen katsotaan harjoitustoiminnaksi. Suomen ehtona on edelleen Ruotsin osallistuminen.

Eduskuntaa epäilyttää hallituksen näkemys, että Suomen mahdollinen osallistuminen Islannin ilmatilan valvontaan voisi olla ainakin osittain harjoitustoimintaa. Opposition mielestä valvonta ei voisi olla harjoittelua ainakaan, jos siihen sisältyisi tunnistamislentoja.

Oppositio kysyi eduskunnan kyselytunnilla myös aiotaanko päätökset osallistumisesta tehdä eduskunnan ulkopuolella.

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan hanke vaatii lakimuutoksia, jos toiminnassa osallistutaan varsinaisiin tunnistuslentoihin. Silloin se Haglundin mukaan tuodaan myös eduskunnan käsittelyyn.

Jos yhteistyö katsotaan harjoitustoiminnaksi, päätös tehdään Haglundin mukaan eduskunnan myötävaikutuksella, mutta muodollisesti se kuuluu puolustusministeriölle. Haglund painotti, että hanketta on esitelty laajasti eduskunnan valiokunnissa.

Haglund muistutti, että Suomen ilmavoimat on jo nyt harjoitteluyhteistyössä Natoon kuuluvien Norjan ja Tanskan kanssa. Yhteistyö Islannin ilmatilan valvonnassa ei Haglundin mielestä vaarantaisi Suomen puolueettomuutta eikä myöskään leikkaisi puolustusvoimien toimintavaroja.

Haglund painotti, että aloite yhteistyöstä on tullut Islannilta eikä siitä ole vielä tehty päätöksiä. Hanke kuitenkin syventäisi Pohjoismaista puolustusyhteistyötä, mikä on pitkään ollut Suomen tavoitteena, totesi Haglund.

Jos esimerkiksi Nato-maa Viro ehdottaisi vastaavaa yhteistyötä, tilanne olisi Haglundin mukaan niin erilainen, että siihen ei todennäköisesti lähdettäisi.

Ehtona Suomen osallistumiselle Islannissa on, että Ruotsi tulee mukaan, sanoo Haglund. Ruotsissa osallistuminen etenee hänen mukaansa myönteisessä hengessä.

Puolustusvaliokunta keskusteli ilmantilan valvonnasta presidentin kanssa

Eduskunnan puolustusvaliokunta on tänään keskustellut presidentti Sauli Niinistön kanssa osallistumisesta Islannin ilamtilan valvontaan.

Valiokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) totesi tapaamisen jälkeen, että presidentti Niinistö suhtautuu asiaan myönteisesti.

Oman suhtautumisensa Niinistö sanoi olevan varauksellisempi.