1. yle.fi
  2. Uutiset

Pyhäjärven Lagunan rahapula hellittämässä

Miljoonaluokan hiukkastutkimushanke on saamassa kaivattua EU-rahaa. Laguna tarvitsee pikaisesti rahaa kenttätutkimusten aloittamiseen Pyhäsalmen kaivoksessa.

Pyhäjärvi
LHC-hiukkaskiihdytin Cernissä Sveitsissä
Cern

Pyhäjärvelle suunnitellun Laguna-hankkeen rahoitus on nytkähtämässä eteenpäin. Miljoonaluokan hiukkastutkimushanke tarvitsee rahaa nopeasti, sillä kenttätutkimukset pitäisi saada käyntiin Pyhäsalmen kaivoksessa.

Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtaja Pauli Harju pitää todennäköisenä, että Lagunalle myönnetään tänä ja ensi vuonna enintään 1,4 miljoonaa euroa aluekehitysrahaa.

- Tässä on erinomaiset mahdollisuudet kehittää uutta teknologiaa tutkimuskäyttöön ja sitä kautta myöskin markkinoille eli se veisi meidän yritystoiminnan toimintaedellytyksiä huomattavasti eteenpäin, summaa maakuntajohtaja Harju.

Oulun yliopistossa Laguna-hanketta vetävä Eelis Kokko on tyytyväinen rahoitussuunnitelmien etenemiseen. Kokon mukaan tämä on hyvä viesti hanketta suunnittelevalle Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNille.

- Meiltä on odotettu ensimmäistä askelta CERNin ja Laguna-konsortion toimesta. Uskon, että se riittää heille suomalaisena toimenpiteenä, sanoo Eelis Kokko.

Rahalla saataisiin kenttätutkimukset liikkeelle, mutta valtakunnallista vetoapua hankkeelle toivotaan kipeästi.

Lagunan rahoitusta käsitellään vielä marraskuussa Pohjois-Pohjanmaan yhteistyöryhmässä.

Lue seuraavaksi