Dosentti Bäckman: Venäjän mediassa voin rähjätä

Dosentti Johan Bäckman on profiloitunut Suomessa huostaanottokiistoissa venäläisäitien puolestapuhujana. Yle Uutisten haastattelussa Bäckman myöntää, että hän on puhunut venäläisessä mediassa lapsikiistoista tarkoituksella kärjekkäästi.

Kotimaa
Johan Bäckman
Johan Bäckman.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Dosentti Johan Bäckman myöntää, että hänen antamansa lausunnot eivät ole olleet asiallisia suomalaisesta näkökulmasta katsottuna, koska Venäjän mediassa on tapana keskustella tunteellisemmin kuin Suomessa.

- Kaikki keskustelu Venäjän mediassa on hyvin emotionaalista ja tunteellista, siellä kärjistetään asioita. Siellä ei yksinkertaisesti voi keskustella samalla tavalla kuin Suomen mediassa, jossa annetaan yksitoikkoisia lausuntoja, Bäckman sanoo.

Kaikki keskustelu Venäjän mediassa on hyvin emotionaalista ja tunteellista, siellä kärjistetään asioita. Siellä ei yksinkertaisesti voi keskustella samalla tavalla kuin Suomen mediassa

Johan Bäckman

Dosentin mukaan Venäjän media on hyvin villi media, jossa tunteet räiskyvät ja jossa kerrotaan asioita liioitellusti. Tapa kuuluu Bäckmanin mukaan maan mediakulttuuriin.

- Jos puhun Venäjän mediassa, niin voin siellä rähjätä, että Suomessa lapset laitetaan keskitysleiriin. Kyllä se vastaanottaja ymmärtää informaation, kun se on siinä tunteellisessa kontekstissa.

Bäckman korostaa, että kaikkea ei kannata aina ottaa kirjaimellisesti.

- Asiantuntijat puhuvat kotouttavasta kääntämisestä eli informaatio pitää suomentaa tai kääntää niin, että se sopii kontekstiin.