Hyppää sisältöön

Urheilulääkäri: Särkylääkkeitä ei saa popsia ennaltaehkäisyyn

Suomen johtaviin urheilulääkäreihin lukeutuva Tommi Vasankari haluaisi selvityttää, kuinka moni kestävyyslajeihin osallistuva käyttää tulehduskipulääkkeitä pelkästään kolotuksien ehkäisyyn. Saksassa tehdyssä kyselyssä yli puolet maratoniin osallistuneista sanoi ottaneensa särkylääkettä ennen juoksua.

Vasankari pitää varsinkin juoksua ja särkylääkkeitä vaarallisena yhdistelmänä. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Olympiakomitean urheilulääketieteen asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Tommi Vasankari sanoo, että kyse on vakavasta asiasta. Erilaisiin suolikanavan verenvuotoihin kuolee vuosittain muutama sata suomalaista.

Varsinkin juoksua ja särkylääkkeitä Vasankari pitää vaarallisena yhdistelmänä.

Ihmiset vain lukevat kaiken maailman nettisivuilta ja ottavat sitten sieltä vinkkejä.

- Juoksu on mahasuolikanavalle rynkyttävämpää kuin esimerkiksi hiihto. Tulehduskipulääkkeiden käytössä esimerkiksi maratonjuoksukilpailu on jo muutenkin elimistölle stressitila, joka panee mahan sekaisin ja laittaa maksan sekä munuaiset koville, Vasankari sanoo.

Varsinkin munuaisten nestettä poistava tehtävä urheilusuorituksen aikana vaikeutuu, jos verenkierrossa on tulehduskipulääkettä.

Kuntoilijan kolotukset hoidetaan netissä lääkkeillä

Suomessa ei kestävyyslajien harrastajilta ole kysytty kipulääkkeiden käytöstä. Saksassa Nürnberg-Erlangenin yliopiston kyselyssä Bonnin maratoniin osallistuneista yli 4 000 juoksijasta enemmän kuin puolet kertoi ottaneensa lääkettä ennalta.

Ensin pitää laittaa paikat kuntoon ja sitten kilpailla

Myös Vasankari arvioi, että lukemat pitävät paikkansa. Hän toivoo, että asia selvitettäisiin pian myös Suomessa. Meilläkin usko kolotuksia ennaltaehkäisevään lääkitykseen on kova.

- Ei tällä ennaltaehkäisevällä käytöllä edes ole niin suurta vaikutusta kuin mitä uskotaan. Korkeintaan se vähentää tulevien päivien lihaskipuja. Ei keskimääräinen kuntoilija edes tiedä, mitä sillä haetaan. Ihmiset vain lukevat kaiken maailman nettisivuilta ja ottavat sitten sieltä vinkkejä, Vasankari toteaa.

Bonnin maratonilla lääkkeitä käyttäneistä juoksijoista joka kymmenes oli havainnut juoksun jälkeen verta virtsassa tai ulosteessa. Saksalaiset tulivat siihen tulokseen, että moni käytti särkylääkkeitä pystyäkseen ylipäätänsä osallistumaan koko juoksuun.

Juoksu kulkee ja vaurioita tulee

Itsekin kilpaa juosseen Tommi Vasankarin mukaan suunta on täysin väärä, jos kolotuksia pitää lähteä puuduttamaan.

- Pitää silloin kysyä, onko lääkkeen hoitava vaikutus niin tärkeä. Onko silloin järkeä lähteä edes mukaan. Jos taustalla on kudosvaurio tai muu kiputuntemus, niin usein se johtaa sitten siihen, että joku paikka ratkeaa. Ensin pitää laittaa paikat kuntoon ja sitten kilpailla, hän toteaa.

Lääkkeiden käyttöön kuuluu paljon psykologista vaikutusta. Jopa huippu-urheilijat saattavat uskoa, ettei paras mahdollinen suoritus onnistu ilman lääkitystä. Lääkkeitä käytetään liian usein ja liian paljon pelkästä tottumuksesta.

Arvokisoissa Vasankari on usein miettinyt kestävyyskilpailijoiden kanssa, onko lääkkeen ottamisesta enemmän haittaa kuin ottamatta jättämisestä.

- Jos on tarve käyttää tulehduskipulääkkeitä, niin mielellään vasta tapahtuman jälkeisenä päivänä, sanoo Vasankari.

.
.