Suomen pääsy turvallisuusneuvostoon ratkeaa lähitunteina

YK:n yleiskokous on äänestänyt turvallisuusneuvoston vaihtuvista jäsenmaista ja parhaillaan New Yorkissa lasketaan ensimmäisen äänestyskierroksen ääniä. Suomi kilpailee länsimaiden ryhmässä vaihtuvan jäsenmaan paikasta Australian ja Luxemburgin kanssa.

Ulkomaat

YK:n yleiskokous on äänestänyt ensimmäisen kerran turvallisuusneuvoston vaihtuvista jäsenmaista vuosille 2013 - 2014. Parhaillaan YK:n päämajassa New Yorkissa lasketaan ääniä ja ensimmäisen äänestyskierroksen tuloksia aletaan kertoa noin kello 18.25.

Suomi on ehdolla turvallisuusneuvostoon länsimaiden ryhmästä, josta valitaan kaksi maata. Suomen kanssa paikoista kilpailevat Australia ja Luxemburg. Valituksi tuleminen edellyttää kahden kolmasosan enemmistöä äänestyksessä.

Suomi on ollut kahdesti aiemmin vaihtuvana jäsenenä turvallisuusneuvostossa, vuosina 1969-1970 ja 1989-1990.

Turvallisuusneuvostoon valitaan viisi vaihtuvaa jäsenmaata. Latinalaisen Amerikan ja Afrikan ehdokkaat ovat Argentiina ja Ruanda. Aasian paikasta kilpailevat Bhutan, Etelä-Korea ja Kambozha.

Turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata ovat Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Vaihtuvina jäsenmaina vuoden 2014 loppuun jatkavat Azerbaidzan, Guatemala, Marokko, Pakistan ja Togo.

Lähteet: Yle Uutiset