Osa kaivostyöläisistä palasi töihin Etelä-Afrikassa

Monet yhtiöt ovat uhanneet työntekijöitä potkuilla, mikäli nämä eivät palaa töihin, mutta uhkauksia pidetään pikemminkin neuvottelutaktiikkana. Lakot jatkuvat edelleen.

Ulkomaat

Osa lakkoilleista kaivostyöläisistä on palannut töihin Etelä-Afrikassa. Maailman neljänneksi suurimman kullantuottajan Golf Fieldsin mukaan noin 12 000 sen työntekijää on palannut töihin tänään torstaina. Se irtisanoi 1 500 työntekijää, sillä he eivät palanneet töihin yhtiön antamaan takarajaan eli iltapäivään mennessä.

Lakot eivät kuitenkaan näytä olevan päättymässä, sillä esimerkiksi Lonminin Marikanan platinakaivoksella 4 000 työntekijää ei ilmestynyt töihin torstaina ja tuhansia AngloGold Ashanti -yhtiön lakkoilevia työntekijöitä kokoontui torstaina osoittamaan mieltään.

Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma pyysi keskiviikkona lakkoilevia kaivostyöläisiä palaamaan takaisin töihin. Lisäksi hän ehdotti, että kaivosyritysten johtajat jäädyttäisivät palkkansa ensi vuodeksi.

Kaivostyöläiset ovat lakkoilleet Etelä-Afrikassa jo yli kahden kuukauden ajan. Lakkoihin on osallistunut yli 80 000 työntekijää.

Monet yhtiöt ovat uhanneet työntekijöitä potkuilla, mikäli nämä eivät palaa töihin, mutta uhkauksia pidetään pikemminkin neuvottelutaktiikkana.

Lähteet: Reuters, AFP, AP