1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jäsenturismi ei pelota S-ryhmää

SOK-yhtymän mukaan ihmiset eivät ole innostuneet ainakaan vielä vaihtamaan osuuskauppajäsenyyksiäään parempien bonusten toivossa.

Kotimaan uutiset

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnassa eli SOK-yhtymässä ei olla huolestuneita siitä, että osuuskauppojen jäsenet vaihtaisivat jäsenyyksiänsä osuuskaupasta toiseen parempien bonus-rahojen toivossa.

Yle Uutiset kertoi tiistaina, että esimerkiksi Keskimaan osuuskauppa palkitsi jäseniään vuonna 2011 keskimäärin 279 eurolla, kun Helsingin osuuskauppa Elanto jakoi palkkiota keskimäärin vain 127 eurolla asiakasta kohti.

Osuuskaupan jäsenyys ei ole sidoksissa asuinpaikkakuntaan, joten sen voi vaihtaa milloin vain. SOK ei ole kuitenkaan huolissaan jäsenturismista, ja heidän mukaansa uutisointi S-bonuksien vaihtelemisesta ei ole aiheuttanut muuttoliikettä osuuskaupoista toisiin.

En usko, että tällaista tulee tapahtumaan, enkä usko, että osuuskaupan vaihtaminen toiseen kannattaa.

Kuisma Niemelä

- En usko, että tällaista tulee tapahtumaan, enkä usko, että osuuskaupan vaihtaminen toiseen kannattaa. Kyllä se on niin, että oman alueen kaupoissa asiakasomistajuus on parhaiten hyödynnettävissä, sanoo SOK-yhtymän pääjohtaja Kuisma Niemelä.

Osuuskaupat keskenään samanlaisia

Niemelän mukaan osuuskaupat toimivat nykyään keskenään hyvin yhdenmukaisesti, ja asiointi on ihan samaa eri puolilla Suomea.

- Eroja tulee oikeastaan palkitsemisen kokonaisuudessa. Osa osuuskaupoista käyttää ylijäämän palautusta, on vähän erilaisia osuuspääoman korkoja ynnä muuta sellaista. Ja etujen suuruuteen vaikuttaa se, minkä verran käyttää palveluita. Erot tulevat siitä, onko esimerkiksi yhden hengen talous tai perhe - ei siitä, että olisi eroa osuuskauppojen välillä, Niemelä selittää.

Hänen mukaansa Suomessa toimii 21 alueosuuskauppaa ja ne ovat asiakasomistajien itsenäisiä yrityksiä.

- He päättävät omista eduistansa itsenäisesti. Tällaisena se on toiminut ja tällaisena varmaankin pysyy, Niemelä sanoo.

"Ei jaksa lähteä vaihtamaan"

Helsingin Vallilan S-marketissa torstaina asioineista osuuskaupan jäsenistä moni ei aio vaihtaa jäsenyyttään toiseen osuuskauppaan. Osa haastatelluista oli sitä mieltä, että kertyneet bonukset ovat sen verran pieniä, että vaihtaminen ei kannata.

Espoolainen Inari Pointner-Roschier kertoi olevansa tyytyväinen nykyisiin HOK Elannon bonuksiinsa.

- En varmaan jaksa lähteä vaihtamaan. Ihan tyytyväinen olen nykyiselläänkin. Kun on kerran hankkinut kortin, niin en enää rupea vaihtamaan sitä, sanoo Pointner-Roschier.

Lue seuraavaksi