Niinistö: Ei maailma tähän lopu

Presidentin mukaan YK:n yleiskokouksen äänestyksen tulos ei ollut toivottava. Hänen mukaansa Suomi teki kuitenkin hyvän kampanjan ja sai kisasta arvokasta kokemusta ja kontakteja.

Kotimaa
Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Mäntyniemessä YK:n yleiskokouksen äänestystä turvallisuusneuvoston vaihtuvista jäsenmaista.Markku Ulander / Lehtikuva

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan YK:n yleiskokouksen äänestystulos turvaneuvoston vaihtuvista jäsenistä ei ollut Suomen kannalta toivottava.

- Ei se tietystikään ole toivottava tulos. Me olemme tehneet erittäin hyvää työtä jo pitkään ja sitä taustaa vasten kukaan ei toivonut tällaista lopputulosta, Niinistö kommentoi.

Niinistön mukaa tappio alkoi näkyä jo ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeen ja varmasti alkoi toimia sekin logiikka, että äänestäjät halusivat ratkaista äänestyksen toisella kierroksella.

- Ei meidän maailmamme ja YK-elämämme tähän lopu. Onhan tästä saatu runsaasti kokemuksia ja uusia kontaktejakin. Tässä on paljon aitoa plussaa Suomen puolesta, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan on vaikea lähteä ennustamaan, millä Luxemburg voitti Suomen äänestyksessä. Niinistö kuitenkin Sanoo Luxemburgin tehneen hyvän kampanjan. Hän arvio, että myös sillä saattoi olla vaikutusta, ettei Luxemburg ole vielä koskaan ollut YK:n turvaneuvoston jäsen.

Niinistön mukaan Luxemburg käytti kampanjaan myös enemmän taloudellisia resursseja, kun Suomi puolestaan oli liikkeellä enemmän asiapohjalla.

- Suomen näkökulmia saatiin esille, mutta ehkä ne eivät ole kaikkien mielestä olleet yhtä hyviä kuin joidenkin muiden, mutta me pysymme omien ajatustemme takana, Niinistö kommentoi.

Niinistön mukaan äänestystulos ei muuta Suomen YK-politiikkaa. Hänen mukaansa valituksi tuli kaksi hyvää maata, jotka edustavat samoja arvoja kuin Suomi.

- YK säilyy Suomelle globaalin yhteistyön kivijalkana, ja jatkamme aktiivista vaikuttamista YK:ssa, muun muassa rauhanvälityksen edistämiseksi ja naisten roolin vahvistamiseksi konfliktin ehkäisyssä ja ratkaisussa, presidentti sanoo.