Venäjän verkossa: Suomen peli on menetetty

Lasten oikeuksia valvova Children's rights -nettiportaali on asettanut valtiot järjestykseen sen mukaan, miten hyvin lasten oikeudet niissä toteutuvat. Suomi kuuluu kärkikymmenikköön ja löytyy sijalta 8. Venäjä on sijalla 96. eriasteisten diktatuurien ja kehitysmaiden hyvässä seurassa. Tätä tietoa ei löydy Venäjän mediasta, eikä se sitä kiinnosta.

Venäjän verkossa
Grafiikka.
Sergei Chirkov / EPA / YLE Uutisgrafiikka

Kaikille niille, joiden tehtävänä on valvoa Suomen julkista kuvaa Venäjällä, lokakuun alku oli täydellinen katastrofi. Valtiolliset tv-kanavat, radioasemat, viralliset ja puoliviralliset uutistoimistot sekä useimmat sanomalehdet julkaisivat toinen toistaan uskomattomampia kertomuksia siitä, miten Suomessa kohdellaan venäläisiä äitejä ja heidän lapsiaan. Tarinoiden lähteenä oli yksi ja sama henkilö, joka usein myös itse esiintyi keksimänsä väitteen ainoana todistajana.

Säästän lukijoita, enkä toista tässä Venäjän median levittämiä älyttömyyksiä. Sen sijaan otan esiin muutamia tapauksia, joissa venäläinen media on rohjennut poiketa viralliselta, Suomen viranomaisten toimintaa arvostelevalta linjalta. Näitäkin tapauksia nimittäin on.

Lokakuun kolmantena radiokanava Eho Moskvy julkaisi uutisen, jossa viitattiin Helsingin kaupungin perhepalvelujohtajan Sisko Lounatvuoren Ylelle antamaan haastatteluun. Siinä hän oli todennut, että Venäjällä esitetyt "meihin kohdistuvat syytökset tuntuvat minusta perusteettomilta, epäoikeudenmukaisilta ja loukkaavilta".

Rohkeita vetoja

Seuraavana päivänä Rossijskaja Gazeta (siirryt toiseen palveluun) kysyi rohkeasti suomalaiselta STM:n virkamieheltä, Lotta Hämeen-Anttilalta, onko totta, että Suomessa otetaan huostaan vain venäläisiä lapsia. Toimittajan kunniaksi on sanottava, että hän uskalsi panna lehteen saamansa kielteisen vastauksen.

Samana päivänä nettiportaali newsru.com (siirryt toiseen palveluun) julkaisi sivuillaan Lastensuojelun keskusliiton Martti Kemppaisen pitkän lausunnon, jossa oiottiin kilometrikaupalla Venäjän mediassa levitettyjä vääriä, valheellisia ja epätarkkoja tietoja niistä toimista, joihin lastensuojelulaki viranomaiset Suomessa sekä oikeuttaa että velvoittaa.

Kriittisestä kirjoittelustaan tunnettu Novaja Gazeta (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti lokakuun kahdeksantena suoraan, että viime päivinä esillä olleessa vantaalaisäidin tapauksessa Suomen viranomaiset ovat noudattaneet tarkasti lain kirjainta. Itse esittämäänsä kysymykseen siitä, miksi Suomessa ylipäätään otetaan huostaan Venäjältä muuttaneiden lapsia, lehti vastaa, että suomalaisia kiinnostavat lapset, kun taas venäläisiä viranomaisia kiinnostaa "patriotismi". Sana patriotismi esiintyi lehdessä rohkeasti lainausmerkeissä.

Tulee kuitenkin muistaa, että nämä poikkeavat mielipiteet ovat Venäjän mediassa pienenä vähemmistönä, eikä niillä ole vaikutusta siihen massapsykoosiin, jota erityisesti Venäjän valtiolliset tv-kanavat pyrkivät lietsomaan. Ohjelmissa nimeltä mainitut suomalaiset ovat jo alkaneet saada Venäjältä tappouhkauksia. Yksi heistä jätti saamastaan uhkauksesta poliisille tutkintapyynnön torstaina.

Hämmästyttävä välikohtaus

Myöhempien aikojen mediatutkimuksen kannalta on syytä vielä käydä läpi eräs viime viikkojen hämmästyttävin välikohtaus. Lokakuun 9. päivänä, tasan kello 18.15 Suomen aikaa uutistoimisto Itar-Tass (siirryt toiseen palveluun) räväytti maailmalle järisyttävän uutisen: Suomen viranomaiset olivat sulkeneet Vantaalla asuneen venäläisäidin puoleksi vuodeksi erityisvankilaan. Asiasta oli Itar-Tassin Moskovan toimitukselle tehnyt ilmiannon tavanomainen suomalaisdosentti.

Tuskin olivat uutisen vastaanottajat saaneet vedettyä henkeä, kun 50 minuuttia myöhemmin, kello 19.05 Suomen aikaa, tapahtui jotain vielä järkyttävämpää. Itar-Tass lähetti uuden uutissähkeen (siirryt toiseen palveluun), jossa todettiin, ettei sen ensimmäisessä uutissähkeessä välitetty tieto pitänyt paikkaansa. Olen ollut tekemisissä ensin Neuvostoliiton ja sitten Venäjän median kanssa vuodesta 1972 lähtien, mutta tällaista ei kohdalleni ole sattunut koskaan aiemmin. Mitä siis oli tapahtunut?

Rehellinen vastaus on, että emme tiedä. Mutta tutkimuksissa on käynyt ilmi, että tavanomaisen suomalaisdosentin liikkeelle panema disinformaatio kaatui siihen, että Venäjän Federaation Suomen suurlähetystö kieltäytyi jääräpäisesti vahvistamasta sitä. "Sellaista tietoa meillä ei ole", Tehtaankadulta vastattiin jokaiselle kysyjälle.

Kun sitten kävi ilmi, että nainen olikin pienine lapsineen saateltu naisten suojakotiin, tavanomainen suomalaislähde antoi Itar-Tassin ymmärtää, että väärinkäsitys oli kokonaan naisen itsensä syytä.

Venäjä kehitysmaatasoa

Venäjä on lasten oikeuksien toteuttamista koskevassa valtioiden välisessä vertailussa (siirryt toiseen palveluun) sijalla 96, eli siis kehitysmaatasoa, kun taas Suomi on sijalla 8. Näin ollen on selvää, ettei näissä tapauksissa ole ollut kysymys äideistä eikä heidän lapsistaan, vaan jostain aivan muusta. Mutta mistä, se onkin sitten miljoonan ruplan kysymys.

Mitä aiemmin mainittuun suomalaisdosenttiin tulee, hänen tapaustaan on käsitellyt Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen näin:

"Mainittu Suomen kansalaisuutta kantava herra on ilmeisen vakain tuumin levittänyt huoltajuuskiistoista selvästi valheellisia väitteitä. Valtion velvollisuuksiin kai kuuluu estää tällaisen toiminnan jatkuminen saattamalla tekijä edesvastuuseen. Mikäli osoittautuisi, että mainittua henkilöä on jollakin perusteella pidettävä syyntakeettomana, on normaalin oikeustajun mukaan ainakin huolehdittava siitä, että tuotetut vahingot korvataan niiden aiheuttajan toimesta."

Näin siis professori Timo Vihavainen. Uskoisin, että hän näin ilmaisee suomalaisten valtaenemmistön tuntemukset tässä asiassa.