Maailmanpolitiikan professori: Kehitysmaiden äänet ratkaisivat

Lähetystöverkoston karsiminen ja kehitysavun lopettaminen Nicaraguaan saattavat olla yksittäisiä syitä, jotka vaikuttivat laajemminkin kehitysmaiden äänestyskäyttäytymiseen, arvioi Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Ulkomaat

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen toteaa, että kehitysmaiden äänet ratkaisivat Suomen tappion YK:n yleiskokouksen äänestyksessä turvallisuusneuvoston vaihtuvista jäsenmaista.

Suomen päävastustaja Luxemburg hyötyi siitä, ettei maa ole aikaisemmin ollut turvallisuusneuvoston vaihtuvana jäsenenä. Teivainen arvioi, että asemasta koitui nostetta Luxemburgin kampanjalle.

Teivainen sanoo, että esimerkiksi Suomen päätös karsia suurlähetystöverkostoa saattoi vaikuttaa lopputulokseen. Venezuelan suurlähetystön Suomi sulki vuosi sitten. Edustustoja suljetaan tulevaisuudessa lisää, mutta kohdemaita ei ole kerrottu.

- Moni syy selittää tulosta, kuten Suomen kehitysyhteistyövarojen melko heikko tilanne ja se että Suomi on sulkenut suurlähetystöjään monissa etelän maissa. Itse uskoisin, että suhteiden viileneminen vaikkapa Nicaraguan ja Venezuelan kanssa on saattanut vaikuttaa kohtalaisen laajasti ainakin Latinalaisessa Amerikassa.

Teivainen viittaa Suomen päätökseen lopettaa kehitysapu Nicaraguaan. Päätös nousi maassa otsikoihin viime talvena.

YK:n yleiskokouksen äänestys oli salainen lippuäänestys, joten yksittäisten maiden äänestyskäyttäytymistä ei tiedetä.

- Latinalaisessa Amerikassa on kohtalaisen paljon ulkopoliittista koordinaatiota ja jos tulee sellainen olo, että välit eivät ole kunnossa johonkin osaan siellä, niin siinä voi tulla takapakkia tällaisissa äänestystilanteissa.

Etukäteen Suomen mahdollisuuksia päästä turvallisuusneuvostoon pidettiin hyvinä. Monet maat antoivat lupauksia, mutta lopulta kävi toisin. Professori Teivo Teivainen oletti, että Suomella olisi ollut vahvempia takuita.

- Kyllähän se ulostuotu optimismi Suomen ulkoasiainhallinnossa oli niin voimakasta, että ajattelin siellä olevan jotain vähän vahvempaa ja varmempaa tietoa riittävän monen maan äänestyskäyttäytymisestä.

Lähteet: Yle Uutiset