Tuomiojaa harmittaa YK:n vaalitapa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei usko, että Nato-jäsenyys ratkaisi äänestyksen.

Kotimaa
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.Yle

Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi New Yorkissa, että pettymykseen päättynyt turvallisuusneuvostokampanja ei mennyt hukkaan. Hänen mukaansa kampanjan aikana luodut suhdeverkostot vielä hyödyttävät Suomea monin tavoin YK:ssa ja muissa kansainvälisissä yhteyksissä.

Tuomiojaa sen sijaan harmittaa YK:n elimiin vallalle päässyt vaalitapa, jossa kalastetaan katteettomillakin lupauksilla.

Tuomioja pahoitteli turvallisuusneuvostosta rannalle jäämistä etenkin sen ulkoministeriön henkilökunnan puolesta, joka useita vuosia teki töitä vaihtuvan jäsenyyden puolesta.

Meille etukäteen annettujen ilmoitusten perusteella olisimme odottaneet vähän parempaa tulosta.

Erkki Tuomioja

- Minusta meidän kampanjamme luonne oli sellainen, että siitä ei jää mitään asiaa sillä tavoin harmittelemaan paitsi tämä tulos. Meille etukäteen annettujen ilmoitusten perusteella olisimme odottaneet vähän parempaa tulosta, Tuomioja sanoi New Yorkissa suomalaistoimittajille.

Tuomioja piti selvänä Australian läpimenoa

Ulkoministeri sanoi pitäneensä selvänä sitä, että toinen läpimenijä Suomen maaryhmästä olisi Australia. Monien YK:n jäsenmaiden mukaan turvallisuusneuvosto on liian Eurooppa-painotteinen.

Luxemburgilla oli paremmat mahdollisuudet myöskin sen vuoksi, että olivat ensimmäistä kertaa ylipäätään ehdolla

Erkki Tuomioja

Toisella äänestyskierroksella Luxemburg päihitti Suomen äänin 131 - 62.

- Luxemburgilla oli paremmat mahdollisuudet myöskin sen vuoksi, että olivat ensimmäistä kertaa ylipäätään ehdolla, Tuomioja arvioi.

YK:n käytävillä myös epäiltiin, että loppupeleissä Suomi menetti eurooppalaisten Nato-maiden äänet suurherttuakunnalle. Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei tätä allekirjoittanut; sen sijaan hän arvosteli äänestyksen jälkeen vaalitapaa, jota monissa YK:n elinten vaaleissa käytetään.

- Vaalikamppailut ovat saaneet vähän ikäviä piirteitä. Jos ajatellaan tätä vastavuoroisten lupausten antamista, jota mekin toki olemme tehneet ihan avoimesti, niin kyllä siinä tulee vähän keinotekoisia asetelmia. Lupauksia annetaan viiden, kuuden, seitsemänkin vuoden päähän tukemaan jossain vaalissa, jossa ei edes tiedetä välttämättä, mikä on ehdokasasettelu, Tuomioja ihmetteli.

Suomi oli nyt Islannin jälkeen jo toinen peräkkäinen turvallisuusneuvostoon pyrkinyt Pohjoismaa, joka jäi äänestyksessä rannalle.