Visa ja Mastercard pääsevät Myanmariin

Myanmarin hallitus on hyväksynyt ulkomaisten luottokorttiyhtiöiden tulon maahan, joka vielä vuosi sitten oli tiukasti sulkeutunut ja pakotteiden saartama.

Ulkomaat

Myanmarin hallitus on hyväksynyt ulkomaisten luottokorttiyhtiöiden pääsyn Myanmariin, kertoo hallitusta lähellä oleva myanmarilaislehti. Sen mukaan Visa, Mastercard, China Union Pay ja Japan Credit Union ovat saaneet valtiovarainministeriöltä luvan aloittaa toimintansa Myanmarissa. Aikataulua lehti ei kertonut.

Ulkomaiset luottokortit eivät ole kelvanneet Myanmarissa, koska se oli diktatuurinsa vuoksi vuosikymmeniä länsimaiden tiukassa taloussaarrossa. Maan alettua tehdä demokratiauudistuksia viime keväänä monia ulkomaisia rajoitteita on jo helpotettu.

Mastercard kertoi viime kuussa tehneensä Myanmarin osuuspankin kanssa sopimuksen, jonka se toivoo johtavan moderniin elektroniseen maksujärjestelmään Myanmarissa. Sillä olisi suuri vaikutus matkailuun ja matkailijoille, Mastercard-yhtiön edustaja sanoi.

Myös Visan kertoi elokuussa haluavansa laajentua Myanmariin yhteistyössä paikallisten pankkien kanssa.

Reuters: Myanmar osallistuu Yhdysvaltain sotaharjoituksiin

Myanmarin ja Yhdysvaltain suhteiden olennaisesta lähenemisestä kertoo myös Yhdysvaltain esittämä kutsu maailman suurimpiin kansainvälisiin sotaharjoituksiin, mistä uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina. Yhdysvallat ei ole kommentoinut tietoa virallisesti.

Yhdysvaltain ja Thaimaan vuosittaisiin harjoituksiin, jotka järjestetään Thaimaassa, osallistuu kymmenen tuhatta sotilasta Yhdysvalloista ja 3 400 Thaimaasta.

Viime vuonna mukana olivat myös Indonesia, Japani, Malesia, Singapore ja Etelä-Korea. Yhdeksän tarkkailijamaan joukossa oli muun muassa Kiina. Reutersin lähteiden mukaan Thaimaa vetosi voimakkaasti Yhdysvaltoihin, jotta myös Myanmar otettaisiin mukaan harjoituksiin.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset