Uuden tietokirjapalkinnon ehdokkaat julki

10 000 euron suuruisen Kanava-tietokirjatunnustuspalkinnon ehdokasteokset käsittelevät muun muassa saamelaisten kohtelua, synnytysten historiaa, suomettumisajan kansallisia traumoja sekä eurokriisin anatomiaa.

kulttuuri
Vuoden 2012 parhaat tietokirjat.
Kanava-lehti

Kulttuurin ja yhteiskunnan kysymyksiin erikoistuneen aikakauslehti Kanavan ja Otavan kirjasäätiön perustaman, vuosittain jaettavan, 10 000 euron suuruisen Kanava-tietokirjatunnustuspalkinnon kymmenen ehdokaskirjaa on valittu. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa jaettava palkinto myönnetään vuoden parhaalle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan tietokirjalle. Palkinnonsaaja valitaan 26.10.

Kymmenen ehdokaskirjaa valittiin kaikkiaan 30 kustantajan lähettämän 120 teoksen joukosta.

Ehdokaskirjojen valinnan tekivät palkintoraadin jäsenet toimittaja, tietokirjailija Johanna Vehkoo ja emeritusprofessori Seppo Zetterberg. Raadin puheenjohtaja, Kanavan päätoimittaja Ville Pernaa valitsee ehdokaskirjoista palkinnon saajan Helsingin kirjamessuilla perjantaina 26.10.

Esiin mediahuomiotta jääneitä teoksia

Palkintoraati luonnehtii ehdokasteoksia taitavasti kirjoitetuiksi ja aihepiireiltään sopivan rajatuiksi teoksiksi.

- Rönsyilevä tyyli ja tiiviyden puute pudottivat monia aiheeltaan tärkeitä teoksia pois kymmeniköstä, sanoo raadin jäsen Seppo Zetterberg.

Raati halusi nostaa esiin myös mediahuomion katveeseen jääneitä teoksia.

Uudella palkinnolla halutaan myös ylipäätään lisätä tietokirjojen näkyvyyttä, sanoo palkintoraadin puheenjohtaja Ville Pernaa.

- Suomessa on paljon palkintoja, jotka on rajattu esimerkiksi historiateokselle tai luontokuvalle, mutta sellaista, jossa laajasti ja systemaattisesti haravoidaan vuoden tietokirjatarjontaa, ei ole tähän asti ollut kuin Tieto-Finlandia-palkinto. Nyt lukijoille on tarjolla kaksi tietokirjalistaa, joita verrata.

Ehdokaskirjat ovat:

Kai Häggman: Sanojen talossa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 1890-luvulta talvisotaan _(SKS), Markku Kuisma & Teemu Keskisarja: Erehtymättömät. Tarina suuresta pankkisodasta ja liikepankeista_ (WSOY), Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut. Miten ruokasi eli elämänsä (Atena), Mirkka Lappalainen: Jumalan vihan ruoska. Suuri nälänhätä Suomessa 1695-1697 (Siltala), Veli-Pekka Lehtola: Saamelaiset suomalaiset – kohtaamisia 1896-1953 _(SKS), Hanna Nikkanen: Verkko ja vapaus (Into), Heikki Patomäki: _Eurokriisin anatomia. Mitä globalisaation jälkeen? (Into), Sirkka-Liisa Ranta: Naisten työt. Pitkiä päiviä, arkisia askareita (Karisto), Jukka Tarkka: _Karhun kainalossa. Suomen kylmä sota 1947-1990 _(Otava), Kirsi Vainio-Korhonen: _Ujostelemattomat. Kätilöiden, synnytysten ja arjen historiaa _(WSOY).