1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Langat eivät enää osaa laulaa

Ennen vanhaan sopivasta kulmasta tuivertava tuuli sai puhelinlangat hyrisemään. Enää tuota hiljaista huminaa ei kuulu, sillä nykyiset muovipäällysteiset johdot eivät osaa laulaa.

ilmiöt

Perinteisiä puhelinlankoja on viime vuosien aikana purettu Suomesta tasaiseen tahtiin, kun vanhasta kupariverkosta on siirrytty maan uumenissa kulkevaan kuituun. Ihan kokonaan katoavaa kansanperinnettä puhelinpylväät ja niiden välissä killuvat langat eivät kuitenkaan ole, sillä Suomen maasto-olosuhteiden vuoksi ilmajohtoja tarvitaan jatkossakin.

Jotain on kuitenkin muuttunut, sillä puhelinlankojen hentoa, humisevaa laulua ei enää kuulu.

Muovi vei musikaalisuuden

Pitkän linjan äänisuunnittelija Eero Aro kertoo, että ennen vanhaan puhelinlangat olivat paljasta, päällystämätöntä kuparijohtoa. Ja juuri näitä puhelinlankoja tarkoitettiin, kun sanonta "puhelinlangat laulaa" syntyi.

- Tolppiin vedetyt puhelinlangat oli aikoinaan kiinnitetty posliinieristimiin ja erillisiä lankoja saattoi olla kymmeniä riippuen siitä, kuinka paljon yhteyksiä tarvittiin. Tolppien väli oli yleensä noin 50 metriä ja joskus sopivalla hiljaisella tuulella langat alkoivat värähdellä tuulessa ja niistä kuului humiseva ääni, Aro kuvailee.

Nykyisten muovipäällysteisten puhelinlankojen musikaalisuus on toista luokkaa.

- Se ei lähde soimaan niin helposti. Ainakin tuulen pitäisi olla myrskylukemissa, että siitä jokin ääni lähtisi. Mutta ei siitä lähde samanlaista ääntä kuin se romanttinen puhelinlankojen laulaminen.

Ja vaikka langat vielä sattuisivatkin laulamaan, ei niin hentoa huminaa taitaisi enää kukaan kuulla.

- Pitäisi olla hiljaista. Ei taida enää löytyä niin hiljaista ääniympäristöä, Aro epäilee.

Äänimies on aina korvat höröllä

Aro itse on intohimoinen äänimies sekä siviilissä että ammattinsa puolesta. Hän toimi pitkään Yleisradion Radioteatterissa äänisuunnittelijana ja harjaantui herkistämään korviaan.

Ei siitä lähde samanlaista ääntä kuin se romanttinen puhelinlankojen laulaminen.

Eero Aro

- Kyllä mä olen korvat höröllä. Olen kuunnellut tarkkaavaisesti ja treenannut kuuloani. Sitten havaitsenkin ääniä tuolla luonnossa, jotenkin kiinnitän niihin huomiota.

Aro on myös ollut mukana tekemässä legendaarista Yle Radio Suomen Puhelinlangat laulaa -ohjelmaa. Se lieneekin tätä nykyä ainut paikka, jossa puhelinlangat vielä osaavat laulaa.

Lue seuraavaksi