Kondomien jakaminen koululaisille aiheuttaa kiistaa Etelä-Afrikassa

Ilmaiset kondomit ovat osa laajaa terveysohjelmaa, jonka Etelä-Afrikan hallitus on aloittanut köyhimmistä kouluista. Teiniraskaudet ja hiv ovat maassa suuri ongelma.

Ulkomaat

Etelä-Afrikan hallitus on aloittanut pitkään pohditun laajan terveyskampanjan, joka ulottuu esikouluikäisistä yliopisto-opiskelijoihin. Ohjelmalla pyritään muun muassa vähentämään teiniraskauksia ja hiv-tartuntoja. Ohjelman arvostelijoita pöyristyttää ajatus ilmaisten kondomien jakamisesta koululaisille. He epäilevät sen houkuttelevan teinejä harrastamaan seksiä.

Terveysministeri Aaron Motsoaledin mukaan ohjelma suunnataan ensimmäisenä niukimmista oloista tuleville lapsille ja nuorille, joille seksuaali- ja muusta terveydestä huolehtiminen voi olla ylivoimaisen kallista.

Seksivalistus on vain osa ohjelmaa, ja tarjolla on myös muun muassa hampaiden hoitoa, sisäloisten häätämistä ja rokotuksia. Kuohuntaa on kuitenkin syntynyt juuri seksuaalikysymyksistä, etenkin siitä, että alle 16-vuotiaiden saataville on tulossa ilmaisia kondomeja.

– Me emme mene kouluihin, komenna lapsia jonoon ja jaa heille kondomeja. Mutta jos niitä pyydetään kouluilla kiertäviltä klinikoiltamme, me annamme niitä, Motsoaledi sanoo.

Presidentti kehottaa tunnustamaan tosiasiat

Viime vuonna noin 94 000 eteläafrikkalaista teinityttöä tuli raskaaksi sitä suunnittelematta. Raskauksista 77 000 päättyi aborttiin, ja usein ne myös lopettivat tytön koulunkäynnin. Hiv-tartunta on 18 prosentilla eteläafrikkalaisista.

Kristillisdemokraattien kansanedustajan Cheryllyn Dudleyn mukaan hallituksen ohjelma on paniikkireaktio teiniraskauksiin ja hiv-tartuntoihin. Hänen mukaansa muista maista on esimerkkejä siitä, että ilmaiset kondomit houkuttelevat satunnaiseen seksiin ja riskikäyttäytymiseen.

Presidentti Jacob Zuma on sanonut ymmärtävänsä, että vanhemmat saattavat kokea ohjelman kiusalliseksi. Se ei kuitenkaan ole syy sulkea silmiään siltä tosiasialta, että monet koululaiset ovat seksuaalisesti aktiivisia, Zuma sanoi.

Viime kädessä jokainen koulu saa päättää itse, salliiko se ilmaiskondomien tarjoamisen oppilailleen.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset