Albert Nobbs -elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun Irlantiin

Mikä lienee syynä, mutta kun miehet pukeutuvat elokuvissa naisiksi, niin luvassa on takuuvarmasti komediaa. Yhtä varmaa on, että naisten pukeutuessa miehiksi tarjolla on vähintäänkin draamaa, ellei peräti tragediaa. Tätä kaavaa noudattaa myös Glenn Closen tähdittämä ristiinpukeutumistarina Albert Nobbs.

kulttuuri
Tähtiä.

Tämän kolme Oscar-ehdokkuutta saaneen elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun Irlantiin. Albert Nobbs toimii hovimestarina Dublinilaisessa hotellissa. Hotellin vieraat pitävät tästä säntillisestä, hiljaisesta miehestä, joka ei kiinnitä itseensä huomiota. Hotellin muu henkilökunta, erityisesti naiset, naureskelevat kömpelölle ja ujon oloiselle Nobsille. Tällä omissa oloissaan pysyttelevällä miehellä on kuitenkin salaisuus. Albert Nobbs on itse asiassa mieheksi pukeutunut nainen. Tavatessaan hotelliin saapuvan maalarin Albert saa kuitenkin havaita, että elämällä saattaa olla tarjolla mahdollisuuksia myös hänen kaltaisilleen ihmisille.

1800-luvulla elettiin aikaa, jolloin itsenäiset naiset olivat kauhistus. Nainen oli se heikompi astia, jolla ei saanut tai voinut olla elämää avioliiton ja kodin ulkopuolella. Tuossa ajassa ja paikassa elokuvan päähenkilö on tehnyt ainoan ratkaisun, jonka keksii. Hän pukeutuu elantonsa hankkiakseen mieheksi.

Albert Nobbs on elokuva, jossa kaikki tuntuu olevan paikallaan. Ajankuva on moitteettomasti toteutettu ja elokuva on täynnä hienoja näyttelijöitä. Pääosissa nähtävät Glenn Close ja Janet McTeer saivat molemmat rooleistaan sekä Oscar- että Golden Globe-ehdokkuudet. Jokin tämän samannimiseen näytelmään pohjaavan elokuvan toteutuksessa on kuitenkin mennyt pieleen. Tämä surullisen kaihoisa tarina ei nimittäin koskaan oikein nouse lopullisesti siivilleen ja kokonaisuus on hiukan väkinäisen jai teatterimaisen oloinen.