1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Live-musiikkitaltiointien mestari palkitaan Tampereella

Musiikki ja Media -tapahtuman elämäntyöpalkinnon saava Jan Sneum vannoo radion voimaan. Takavuosien Provinssirock elää vahvana tanskalaisen mielissä.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Musiikki ja media ovat jälleen kaiken keskiössä Tampereella, kun kaupunkiin on kerääntynyt runsas joukko alan ammattilaisia niin seminaareihin kuin lukuisiin konsertteihin.

Elävän musiikin nimeen vannoo myös Tampere Music Award -palkinnon lauantaina saava tanskalainen Jan Sneum.

- Se on jotain, mikä tapahtuu hetkessä. Sen arvo on siinä, että se täytyy kokea elävänä. Et voi lähteä kotiin vaan on oltava paikalla.

Matka Seinäjoelta Kööpenhaminaan ei ole kovin pitkä, mutta se oli aivan uusi musiikkimaailma minulle.

Jan Sneum

Tanskan yleisradiossa musiikkituottajana työskentelevä Sneum on tuottanut lukuisia live-musiikkitaltiointeja radioon ja televisioon niin Tanskassa kuin muuallakin.

- Radio on täydellinen väline lähettämään musiikkia ja elävää musiikkia. Missä muualla voisi olla pitkiä musiikkilähetyksiä, ja saisit tunteen, että osallistut tapahtumaan? Tämä on täysin ainutlaatuista, Sneum hehkuttaa.

Sneum saa kolmatta kertaa jaettavan Tampere Music Award -palkinnon merkittävistä saavutuksistaan musiikki-alalla. Sneum on tuottanut muun muassa Roskilden festivaaleilta tehtyjä live-musiikkitaltiointeja.

Provinssirock teki vaikutuksen

Festareita työkseenkin kierrellyt Sneum on aina etsinyt uusia näköaloja musiikkiin. Erityisiä elämyksiä tuottivat 80-luvulla lukuisat vierailut Seinäjoen Provinssirockissa.

- Matka Seinäjoelta Kööpenhaminaan ei ole kovin pitkä, mutta se oli aivan uusi musiikkimaailma minulle. 80-luvulla tapahtuivat myös ensimmäiset avaukset Viron ja Baltian valtioiden suuntaan. Yhtäkkiä olemalla Seinäjoella olit korvat auki aivan uusille alueille ja se oli erittäin kiinnostavaa. Provinssi on merkinnyt minulle paljon, Sneum sanoo.

Tampereellakin kaupunki on täyttynyt loppuviikoksi Musiikki ja media -tapahtuman rinnalla pidettävän kaupunkifestivaalin konserteista. Ensimmäisen löytönsä alati uutta etsivä Sneum teki jo torstai-iltana.

- Näin illalla Kardemimmit. Upea bändi. Neljä kanteleen soittajaa lauloi a cappellana, ja tosi tosi hyvin. Joten minulla on jo yksi tuore esiintyjä, jonka haluan soittaa radiossa, kun palaan kotiin.