1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Raahe saa hienon museon

Suomen vanhin museo Raahen museo on saanut käyttöönsä perinteikkään Kruununmakasiini-rakennuksen. Perusteellisen muutos- ja kunnostustyön jälkeen talossa on asianmukaiset tilat museoesineille, työntekijöille ja yleisölle.

Kuva: Markku Seppälä

Suomen vanhin yliopistojen ulkopuolinen museo, Raahen museo on saanut käyttöönsä historiallisen Kruununmakasiini-rakennuksen. Perusteellisen muutos- ja kunnostustyön jälkeen talossa on asianmukaiset tilat museon käyttöön.

Kustannusarvio oli 1,3 miljoonaa euroa, josta pääosa tuli valtiolta ja kaupungilta. Raahe-seuran järjestämän haastekampanjan tuloksena noin 400 henkilöä ja yhteisöä lahjoitti yli 160 000 euroa Kruununmakasiinin muutostöihin. Museonjohtaja Eija Turunen iloitsee raahelaisten omakseen ottaman työn tuloksesta.

- Tämä on mielestäni kaupunkilaisten kulttuuri-innostuksen ja halun osoitus. Ja se, että Raahen museo saa asianmukaiset tilat. Sehän on enemmän kuin sata jänestä, museonjohtaja naurahtaa. 

Viljavarastosta museoksi

Jyhkeä Kruununmakasiini palveli aluksi pitkään valtion viljavarastona. Jyvälaarien jälkeen rakennus suojeli armeijan tavaroita. Lopulta Raahen kaupunki osti tyhjenneen talon. Makasiinia oli kaavailtu museolle jo 30-luvulta lähtien. Nyt haave on vihdoin totta.

Kruunumakasiinissa näytteille tulee aiheita, joita ei ole juurikaan esitelty Raahen Pakkahuoneen merimuseossa, museonjohtaja Eija Turunen sanoo.

- Me haluamme erityisesti nostaa nyt esille meidän alueen esihistoriaa. Sitten Saloisten eli Salon mahtipitäjän keskiaikaista historiaa. Ja suurvalta-aikaa, sitä Pietari Brahen aikaa, kun Raahen kaupunki on perustettu, Turunen pohtii.

Kruununmakasiinista kruununjalokivi

Seppo Soralahti on yksi museolle rahaa lahjoittaneista ja on lopputulokseen tyytyväinen.

- Kyllä tämä on minun mielestä kruununjalokivi Raahen kaupungille.  Museon merkitys tulevaisuudessa ikkunana ulos tulee olemaan merkittävä. Saamme tänne vieraita käymään ja tiloja katsomaan, Soralahti arvioi.

Vastaavasti museonjohtaja toivoo, että myös raahelaiset tulisivat sankoin joukoin tiloihin tutustumaa.

- Ja ensi viikolla on sillä lailla erikoislaatuinen tilanne, että joka ikiseen komeroon saa käydä kurkistamassa, myös meidän varasto- ja työskentelytiloihin, Eija Turunen lupaa.  

Raahe museo täyttää 150 vuotta sunnuntaina 21. lokakuuta ja kunnostettu Kruununmakasiini avaa ovensa heti seuraavana maanantaina.