1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lisää kuolonuhreja Yhdysvaltain aivokalvontulehdusepidemiassa

Epidemia ei näytä merkkejä laantumisesta, sanovat terveysviranomaiset. Lähes kaikki pilallista lääkettä saaneet on kuitenkin tavoitettu ja heidän terveydentilaansa tarkkaillaan.

Yhdysvalloissa pilallisen lääkkeen aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen on kuollut jo 21 ihmistä. Sairastuneiden määrä on noussut lähes 270 ihmiseen, kertoivat terveysviranomaiset perjantaina. Viranomaisten mukaan epidemia ei näytä merkkejä laantumisesta.

Pilaantuneita steroidiruiskeita on käytetty kipulääkkeinä. Jopa 14 000 ihmistä on saattanut altistua lääkkeelle, joka tartuttaa aivokalvontulehduksen aiheuttavan sieni-infektion.

Lääkkeitä on toimitettu lähes 80 sairaalaan tai hoitolaitokseen 23 osavaltiossa. Ainakin 16 osavaltiossa on raportoitu sairastumisista. Viranomaiset ovat vahvistaneet ainakin yhden massachusettslaisen farmasiayrityksen valmistaman lääke-erän saastumisen ja kahta muuta tutkitaan yhä. Lisäksi tutkijat selvittävät, ovatko jotkut muutkin lääkkeet sisältäneet sieni-infektiota.

Pahin tilanne on ollut Tennesseessa Nashvillessa sijaitsevalla klinikalla, jossa on käytetty 2 000 annosta pilaantunutta lääkettä. Klinikka on suljettu toistaiseksi.

Viranomaiset sanovat tavoittaneensa 97 prosenttia lääkettä saaneista. Heidän terveydentilaansa tarkkaillaan infektion havaitsemiseksi varhaisessa vaiheessa, ennen kuin se kehittyy aivokalvontulehdukseksi.