Gazaan purjehtivalla Estelle-laivalla toistaiseksi rauhallista

Aluksen tutkassa näkyi myöhään perjantai-iltana tunnistamattomia aluksia. Suomalainen pursimies arvelee, että laivat olivat egyptiläisiä vartioveneitä.

Ulkomaat
Estelle-laiva saapumassa Napolin satamaan Italiassa.
Estelle-laiva saapui Italian Napoliin torstaina.Mario Laporta / AFP / Lehtikuva

Gazaan pyrkivän Estelle-aluksen matka on taittunut toistaiseksi rauhallisesti. Laivan tutkassa perjantai-iltana näkyneet tunnistamattomat alukset ovat kadonneet.

- Edellisen vahtivuoron aikana pari tuntematonta alusta seurasi Estelleä jonkin aikaa. Olettaisin, että koska ne ovat nyt jääneet taakse, ne ovat olleet Egyptin vartioveneitä, jotka ovat tehneet normaalia vartiotoimintaa, aluksen suomalainen pursimies Veli-Matti Koivisto sanoi Yle Uutisille lauantain vastaisena yönä.

Tällä hetkellä meillä ei ole mitään seuralaisia. Tilanne on rauhallinen. Pimeää on, mutta muuten on leppoisa tunnelma.

Veli-Matti Koivisto

Suomen lipun alla purjehtivan Estellen päällikkö Mika Jämiä arveli myöhään perjantai-iltana, että alukset olisivat saattaneet olla Israelin laivaston aluksia.

Jämiän mukaan Suomen ulkoministeriö varoitti eilen perjantaina Estelleä, että Israel on uhannut pysäyttää aluksen kansainvälisillä vesillä.

- Tällä hetkellä meillä ei ole mitään seuralaisia. Tilanne on rauhallinen. Pimeää on, mutta muuten on leppoisa tunnelma, Koivisto kuvailee.

Hänen mukaansa Israel ei ole ottanut minkäänlaista kontaktia laivaan.

Alus oli puoli kolmelta yöllä noin 80 mailin päässä Israelin rannikosta. Sen arvioidaan saapuvan Gazaan tänään lauantaina.

Ruotsalaisen Ship to Gaza -järjestön omistama Estelle pyrkii viemään muun muassa sairaala- ja rakennustarvikkeita Israelin saartamaan Gazaan. Aluksen kyydissä on myös poliitikkoja ja julkisuuden henkilöitä eri maista.

Kaksi vuotta sitten yhdeksän turkkilaista kuoli vastaavanlaisessa operaatiossa, kun Israelin joukot valtasivat turkkilaisen avustuslaiva Mavi Marmaran.