Länsirannalla saatiin aikaan paikallisvaalit

Palestiinalaisten Fatah-puolue yrittää saada vahvan mandaatin jatkaakseen Länsirannan hallitsemista. Tehtävä ei ole helppo, vaikka sen pahin kilpailija Hamas ei osallistu vaaleihin.

Ulkomaat

Palestiinalaiset äänestävät Länsirannan paikallisvaaleissa. Hallitsevalle Fatah-puolueelle on välttämätöntä saada aikaan onnistuneet vaalit ja kelvollinen lopputulos.

Vaaleissa valitaan pormestarit ja paikallisneuvostot 353 Länsirannan kuntaan. 181 kunnassa vaaleja ei järjestetä eri syistä, mm. siksi, ettei ehdolle asettunut riittävästi ehdokkaita. Näissä kunnissa vaalit järjestetään mahdollisesti myöhemmin.

Kandidaatteja on yhteensä 4 700. Heistä neljännes on naisia.

Eniten ehdokkaita on Fatahilla ja se saa vastaansa sitoutumattomia ehdokkaita sekä erilaisten vasemmistoryhmittymien vaalilistoja. Gazan aluetta hallitseva ääri-islamilainen Hamas-puolue boikotoi vaaleja.

Länsirantaa hallitseva Fatah ja sen johtaja, palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas toivovat vaalien avulla saavansa mahdollisimman vahvan valtakirjan hallinnolleen. Tehtävä ei ole helppo, sillä äänestäjät ovat turhautuneita Länsirannan jatkuviin vaikeuksiin.

Israel miehittää Länsirantaa, mutta on antanut palestiinalaishallinnolle itsemääräämisoikeutta. Hallinnolla on jatkuva rahapula. Palestiinalaiset tavoittelevat myös itsenäistä valtiota, mutta neuvottelut Israelin kovaa linjaa edustavan hallituksen kanssa ovat tällä hetkellä täysin jumissa.

Paikallisvaalien ajankohtaa lykättiin moneen kertaan. Edellisen kerran palestiinalaiset äänestivät vuoden 2006 parlamenttivaaleissa, jolloin Hamas sai voiton. Paikallisvaalit järjestettiin edellisenä vuonna.

Äänestys on tiettävästi sujunut ilman häiriöitä.

Lähteet: AFP, AP