Israelin joukot valmistautuvat nousemaan Estellelle

Israelin joukot valmistautuvat nousemaan avustuslaiva Estelleen. Laivaa vaaditaan kääntymään kohti Iraelin rantaa. Israel kiistää valtausyrityksen.

Ulkomaat
Estelle-laivan sijainti lauantaiaamuna 20.10.
Estelle-laivan sijainti lauantaiaamuna.Yle Uutisgrafiikka
Estelle-laivan sijainti lauantaiaamuna.
Yle Uutisten toimittaja Erja Tuomaala sai puhelinyhteyden laivaan juuri kun israelilaisalukset lähestyivät Estelleä. Haastateltavana aluksen tiedottaja Dror Feiler.
Estelle-laivan sijainti lauantaiaamuna 20.10.
Estelle-laivan sijainti lauantaiaamuna.Yle Uutisgrafiikka

Israelin laivaston alukset ovat saartaneet Gazaan avustustarvikkeita vievän Estelle-laivan. Yle Uutiset oli yhteydessä laivaan noin kello 11.20, jolloin Estelle oli aluksen miehistön kuvauksen mukaan hyökkäyksen kohteena.

Estellen lähellä on kookkaita Israelin laivaston aluksia, joista on lähtenyt liikkeelle joukko Zodiac-kumiveneitä. Veneissä on laivan tiedottajan Dror Feilerin mukaan kommandosotilaita.

Tiedottaja kertoo Israelin vaatineen, että laiva jatkaa matkaansa Ashdodin israelilaiskaupunkiin Gazan pohjoispuolelle. Muuten sotilaat valtaavat aluksen.

Ylen puheluun vastannut miehistön jäsen sanoo miehistön puolustavan alusta hyökkääjiä vastaan.

Yle Uutiset ei ole saanut uudelleen yhteyttä alukseen.

Israelin asevoimien tiedottaja sanoo uutistoimisto AFP:lle, että laivaston alukset seuraavat Estelleä. Hän kuitenkin kiistää väitteen, että laivaan hyökättäisiin tai että se vallattaisiin.

Laivasto on tiedottajan mukaan yrittänyt ottaa yhteyttä Estellen miehistöön, mutta nämä eivät ole vastanneet. Muuta ei tähän mennessä ole tapahtunut, vakuuttaa tiedottaja.

Kun AFP kysyi, onko laivasto yrittänyt pysäyttää Estellen tai lähettää laivalle sotilaita, tiedottaja vastasi "Ei toistaiseksi".

Lähteet: Yle Uutiset, AFP