Paavo Väyrynen tyrmää Elisabeth Rehnin puheet

Elisabeth Rehn kertoi Ylen aamu-tv:ssä, että Suomen YK-toiminta ja kehitysapupolitiikka ovat vähäisiä. Väyrynen kirjoittaa blogissaan, että edellinen hallitus oli paljon aktiivisempi kehityspolitiikassa kuin Rehn antoi ymmärtää.

Kotimaa
Elisabeth Rehn ja Paavo Väyrynen.
Elisabeth Rehn ja Paavo Väyrynen.Yle / Lehtikuva

Entinen ulkoministeri ja entinen keskustan kansanedustaja Paavo Väyrynen kertoo blogissaan, että Elisabeth Rehn on antanut väärän kuvan Suomen edellisen hallituksen toiminnasta EU:n ja YK:n kehityspolitiikassa.

Monissa YK:n tehtävissä toiminut Rehn totesi lauantaiaamuna Ylen aamu-tv:ssä, että Suomi oli jopa liian optimistinen YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäsenyyden suhteen. Rehn kertoi Suomen vähäisistä kehitysapuvaroista ja pienistä YK:n rauhanturvaajajoukoista. Hänen mukaansa YK ei ole ollut viime hallituksen prioriteettina.

Blogissaan Väyrynen puolustaa viime hallitusta, jossa hän toimi ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä. Väyrysen mukaan edellinen hallitus toimi EU:n ja YK:n kehityspolitiikassa aktiivisemmin kuin koskaan ennen. Hänen mukaansa yksi näkyvä tulos on esimerkiksi EU:n ja Yhdysvaltain välinen kumppanuus kestävän kehityksen edistämiseksi.

Väyrynen kertoo, että Suomelta voiton vieneen Luxemburgin kehitysapu on yltänyt jopa yhteen prosenttiin maan bruttokansantulosta.