1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaarallinen hepatiitti B voi tarttua jo päiväkodeissakin

Rokotetutkimuskeskus ja osa neuvolalääkäreistäkin suosittelee jo vauvoille hepatiitti B -rokotusta. Maahanmuuton ja matkailun lisäännyttyä hepatiitti B:n voi saada veren ja eritteiden välityksellä esimerkiksi päiväkodista. Suomi on yksi harvoista maista, jossa hepatiitti B ei kuulu yleiseen rokotusohjelmaan.

Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Rokotetutkimusklinikoilla tutkitaan parhaillaan niin sanottua kuutosrokotetta. Nykyään vauvoille annetaan neuvoloissa yhdistelmärokote viidestä eri sairaudesta, mutta tutkittavassa kuutosrokotteessa on mukana myös hepatiitti B.

Tällä hetkellä neuvoloissa hepatiitti B-rokotteen saavat ainoastaan riskiryhmiin kuuluvat. Muut saavat sen halutessaan omalla kustannuksellaan. Rokotetutkimuskeskuksen mielestä hepatiitti B-rokote pitäisi antaa kaikille lapsille, sillä maahanmuuton ja matkailun lisäännyttyä hepatiitti B voi tarttua vaikkapa päiväkodissa tai koulussa. 

- Monissa maissa hepatiitti B on melko yleinen sairaus. Suomeenkin on muuttanut myös paljon ulkomailta ihmisiä, vaikka kantaväestössä tautia on ollut vähän. Maailmalla kuolee hepatiitti B:n aiheuttamiin maksasairauksiin noin miljoona ihmistä vuodessa. Me ei olla täällä enää niin lintukodossa mitä ennen ollaan ehkä oltu, perustelee Itä-Helsingin Rokotetutkimusklinikan tutkimushoitaja Karoliina Bruun.

Me ei olla täällä enää niin lintukodossa mitä ennen ollaan ehkä oltu.

Karoliina Bruun

Tartunta jopa lapsen puremasta

Elinikäinen hepatiitti B tarttuu veren ja eritteiden välityksellä. Tartunnan voi saada vaikkapa toisen, hepatiitti B:tä sairastavan lapsen puremasta tai veren välityksellä. Tosin riski on pieni. Rokotetutkimuskeskuksen johtajan, Timo Vesikarin mukaan, myöhemmällä iällä tauti voi tarttua esimerkiksi suojaamattomassa seksissä tai ulkomaanmatkoilla.

- Olisi kaikkein yksinkertaisinta jos koko väestö olisi suojattu jo vauvasta pitäen. Sitten ei tarvitse myöhemmin miettiä, että kuuluuko riskiryhmään tai onko jossain riskitilanteessa, Vesikari sanoo.

THL suosittelee rokotetta ainoastaan riskiryhmille, vaikka Maailman Terveysjärjestö suosittelee kaikkien vauvojen rokottamista. Suomi on yksi harvoista maista, jossa hepatiitti B ei kuulu rokotusohjelmaan.

- Suomessa kannattaisi suositella tätä rokotetta. Se ei ole mitään erikoista, koska suurin osa Euroopan maista rokotuttaa kaikki vauvat B-hepatiittia vastaan, Vesikari sanoo.

Suoja tällä hetkellä riittämätön

Vesikarin mielestä suomalaisten suoja hepatiitti B:tä vastaan on tällä hetkellä riittämätön.

- Tästä rokotteesta on puhuttu viimeksi vuonna 1998. Silloin on määritelty tietyt riskiryhmät, jotka pitäisi suojata. Nämä riskiryhmät ovat hyvin kapeita ja tämä suojaus ei ole käytännössä toteutunut, Vesikari harmittelee.

Monelle lapselle ostetaan nykyään matkalle lähdettäessä hepatiitti A-rokotus. Osa neuvola- ja lastenlääkäreistäkin suosittelee samalla antamaan lapselle hepatiitti b-suojan, sillä suoja on hyvä olla nykyään Suomessakin. Kuutosrokotteen tutkimukset vauhdittavat rokotteen mukaanottoa rokotusohjelmaan, mutta tarkemmasta aikataulusta ei ole tietoa.