1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhukset kuolevat aiemmin - nousevatko eläkkeet?

Vanhusten ennakoitua vähäisempi määrä tulevaisuudessa panee hallinnon laskelmia uusiksi. Eläketurvakeskuksen mukaan Tilastokeskuksen väestöennuste nostaa hiukan tulevaisuuden eläkkeitä.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Poliitikot ovat perustelleet vanhusten määrän kasvulla esimerkiksi kuntauudistusta, eläkeiän nostoa, palveluiden leikkaamista, kestävyysvajetta. Tulevaisuus on kuulemma täynnä jopa 120-vuotiaita.

Tilastokeskuksen uusin väestöennuste kertoo kuitenkin, että 65-vuotiaita kuolee vuoden 2009 ennustetta enemmän jo aiemmin. Uuden, vuoteen 2040 katsovan ennusteen kolme prosenttia ei ole paljon, mutta se nostaa esimerkiksi eläkkeitä, kun elinaikakerroin leikkaa niitä vähemmän.

- Jos puhutaan nyt vaikka vaikka minusta, se on suuruusluokkaa prosentti tai kaksi, minkä verran vähemmän elinaikakerroin näyttäisi leikkaavan, kuin mitä on aikaisemmin ennustettu, sanoo Eläketurvakeskuksen matemaatikko Heikki Tikanmäki.

Jo aiemmat tilastot ovat kertoneet, että tasainenkaan ei ole elon tie: duunarimiehet elävät kuusi vuotta vähemmän kuin toimihenkilöt. Myös tuloryhmien erot kuoleman edessä ovat miehistä köyhimpien ja varakkaimpien välillä jopa 12,5 vuotta.

- Jos eliniät ei kasva ihan niin nopeasti tässä uudessa ennusteessa kuin tässä aikaisemmassa, niin kyllähän tämä helpottaa näitä kestävyyspaineita, arvioi Eläketurvakeskuksen matemaatikko Heikki Tikanmäki kestävyysvajetta.

VM: Kestävyysvaje taloustilanteen syytä

Myös valtiovarainministeriössä Tilastokeskuksen uusi väestöennuste pistää laskelmat uusiksi - tosin vasta keväällä.

- Toisaalta tämä johtaa siihen, että eläkkeet ovat suurempia, joten eläkejärjestelmän tasapainon kannalta tällä ei ole suurta merkitystä. Voidaan nähdä, että pitkäaikaishoidon menoissa tämä saattaa sitten ehkä vähentää menopaineita hieman, koska ihmiset eivät elä niin pitkään, sanoo valtiovarainministeriön finanssisihteeri Juho Kostiainen.

Julkisen talouden kestävyysvaje ei näillä luvuilla kuitenkaan poistu: eläkeikää on valtiovarainministeriön mukaan kuitenkin nostettava.

Syypää nyt tällä hetkellä tuohon vajeeseen on enemmän tämä yleinen taloudellinen tilanne kuin yhteiskuntaa rasittavat vanhukset?

- Kyllä vaan. Tässä täytyy nyt selkeästi tehdä ero, eli pitkällä aikavälillä tällä väestörakenteen muutoksella on suuri vaikutus. Lyhyellä aikavälillä taas yleisen taloustilanteen heikkous heikentää verokertymää ja sitä kautta julkisen talouden tasapainoa, Kostiainen muistuttaa.