1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ledit

Valoviikot siirtyvät led-aikaan

Valoviikkojen kuviot ovat ennallaan, mutta itse valo on uudenlaista. Kaupungin yllä loistaa loka-tammikuussa 23 000 led-lamppua. Vanhan ajan hehkulamppuja löytyy enää Keskustorin joulukuusesta. Energiankulutuksen on arvioitu laskevan noin viidennekseen aiemmasta.

Kuva: Mika Kanerva / Yle

Tampereen 47. Valoviikot tuovat mukanaan uudet tuulet. Kesän aikana kaikkien 165 valokuvion hehkulamput on vaihdettu ledeihin. 23 000 ledin luvataan olevan väriltään lämpimän valkoisia.

Valokuvioille kertyy kymmenessä viikossa paloaikaa noin 620 tuntia. Hehkulamppuihin verrattuna ledit säästävät runsaasti energiaa, ja kulutuksen on nyt arvioitu laskevan alle viidennekseen aiemmasta. Valoviikkojen sähkölaskun maksaa Tampere Tunnetuksi ry. 

Sähkölaskun loppusumman lisäksi led-aikaan siirtymisen toivotaan vähentävän Valoviikoista koituvia huoltotöitä.

- Vielä viime vuonna hehkulamppuja jouduttiin vaihtamaan tapahtuman aikana viikoittaisilla huoltokierroksilla. Nyt uskomme, että led-valot kestävät koko Valoviikkojen ajan ilman sen kummempaa huoltoa, kertoo Ville Aalto lamppujen asennuksesta vastaavasta Tampereen Verasta.

Vanhoja lamppuja on jatkossa enää Keskustorin joulukuusessa, joka koristellaan seitsemän watin hehkulampuilla.

Kuviot tutuilla paikoillaan

Valokuviot ovat ennallaan, eikä niiden sijoittelussa ole suuria muutoksia viime vuoteen verrattuna. Pääsääntöisesti kuviot sijoittuvat Hämeenkadulle ja siitä korttelin verran pohjoiseen tai etelään. Lisäksi kuvioita on Aleksis Kiven kadulla, Finlaysonin ja Särkänniemen alueilla sekä Tammelantorilla.

Uskomme, että led-valot kestävät koko Valoviikkojen ajan ilman sen kummempaa huoltoa.

Ville Aalto, Tampereen Vera Oy

Joulu-Tampereen kuvio asennetaan Hämeenkadulle Raatihuoneen kohdalle perinteisesti juuri ennen Tampereen Joulun avaus -tapahtumaa, joka tänä vuonna järjestetään sunnuntaina 18.11.

Muutaman kiinteistön kohdalla valokuvioita ei voida asentaa kiinteistön julkisivuremontin takia.

Tampereen 47. Valoviikot avataan sunnuntaina 28.10. ja valot palavat siitä lähtien joka päivä loppiaiseen asti. Valot syttyvät päivän pituuden mukaisesti mukaillen auringon laskuaikaa ja pimeyden alkamista ja sammuvat pääsääntöisesti puoli yhdeltätoista illalla.

Valoviikkojen avajaiset ilotulituksineen järjestetään Keskustorilla sunnuntaina iltaseitsemältä.