Venäläisturistit kuluttavat Suomessa ennätystahdilla

Suomen kaupan kasvu on lähes kokonaan venäläisturistien kulutuksen varassa.

talous
YLE Etelä-Karjala

Ostosmatkailijoiden osuus Suomeen tulevista venäläismatkailijoista on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina.

Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:n Kaupan liitolle tekemän selvityksen mukaan jo 77 prosenttia venäläismatkailijoista oli tämän vuoden tammi–syyskuussa ostosmatkailijoita. Vuonna 2006 vielä noin puolet venäläisturisteista oli ostosmatkailijoita. Venäläiset tulevat Suomeen aktiivisemmin kuin milloinkaan aiemmin. Tutkimuksen mukaan venäläiset tekivät tammi-syyskuun aikana lähes viidesosan enemmän matkoja Suomeen kuin vastaavana aikana vuosi sitten. Myös verovapaat ostokset kasvoivat neljänneksen.

- Näyttää siltä, että kaupan kasvu on venäläisten varassa, koska ensi vuonna suomalaisten ostovoima tulee laskemaan, Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala uskoi.

Kasvu jatkuu

Viime vuonna venäläiset kuluttivat Suomessa noin miljardi euroa. Verovapaiden ostosten osuus oli summasta noin neljännes.

Eniten venäläiset ostavat Suomesta elintarvikkeita. Pietarilaiset hankkivat muita enemmän aikuisten vaatteita.

Moskovalaiset taas käyttävät palveluita eivätkä haali tavaraa muiden tavoin. Viipurilaiset vievät keskimääräistä enemmän taloustavaroita ja varaosia kotiinsa, mutta palvelut eivät heitä juuri kiinnosta.

Venäläisten matkakohteiden kärjessä olivat Lappeenranta, Helsinki ja Imatra. 66 prosenttia kaikista venäläisten matkoista Suomessa sijoittuu Etelä-Karjalaan.

- Venäläiset arvostavat Suomessa laatua ja turvallisuutta. Tutkimuksen mukaan venäläiset palaavat Suomeen usein uudestaan. Siinä mielessä tämä kasvu ei ole ihan heti loppumassa, siitäkin huolimatta, että meillä on kovia kilpailijoita rajojen takana, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoi.