Nunnatasku havaittu ensi kertaa Keski-Suomessa

Äänekosken Koukkuniemessä havaittiin viime lauantaina nunnatasku. Etelä-Venäjällä ja Mustanmeren rannalla pesivä lintu on aiemmin harhautunut Suomeen noin 40 kertaa.

linnut
nunnatasku
Rovaniemen keskustassa asunut nunnatasku oli viime vuoden Lapin kuvatuin lintu.Pirkka Aalto

Keski-Suomessa on havaittu kaikkiaan 305 eri lintulajia. Listan tuorein tulokas havaittiin viime lauantaina Äänekosken Koukkuniemessä, kun kokenut lintuharrastaja Heikki Hiekkanen onnistui bongaamaan harvinaisen nunnataskun.

Hiekkinen piti lintua ensin poikkeuksellisen myöhäisenä kivitaskuna, mutta myöhemmin katsellessaan linnusta ottamiaan kuvia lajinmääritys muuttui yllättävästi.

Nunnatasku pesii Etelä-Venäjällä ja Mustanmeren rannalla, ja sen on havaittu harhautuneen Suomeen noin 40 kertaa, lähes aina lokakuussa. Laji on niin harvinainen Suomessa, että havainnon arkistokelpoisuus vaatii BirdLife Suomen rariteettikomitean hyväksynnän. Alustavat asiantuntija-arviot valokuvista pitävät määritystä kuitenkin ilmeisenä.

Äänekosken nunnatasku on tämän vuoden ensimmäinen Suomessa. Nimensä laji on saanut koiraiden mustavalkoisesta, nunnavaatetusta muistuttavasta puvusta.