Katainen: Näkemyserot sote-uudistuksesta eivät ole suuria

Linjaukset olisi Kataisen mielestä saatava nopeasti arvioitaviksi. Nyt tarvittaisiin halua tehdä päätöksiä, sanoo Katainen.

politiikka

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo, että hallituspuolueiden näkemyserot sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistuksesta eivät ole suuria. Katainen toivoo edelleen, että uudistuksen peruslinjaukset saadaan valmiiksi vielä ennen kuntavaaleja.

- Jos ei nyt tänä päivänä tai huomenna löydy ratkaisua, niin se kertoo siitä, että kaikki hallituspuolueet eivät ole olleet valmiita löytämään ratkaisua asiaan, Katainen toteaa.

Katainen sanoo hallituksen tukevan peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonia (sd.) asian valmistelussa.

- Me kaikki tuemme peruspalveluministeriä siinä, että hän saa asiaa neuvoteltua eteenpäin ja saadaan peruslinjaukset, vaikka kaikki yksityiskohdat eivät vielä nyt selviäisikään. Se on avoimuuden kannalta erittäin tärkeää, sanoo Katainen.

Kataisen mukaan nyt tarvittaisiin halua tehdä päätöksiä.

- Nyt olisi hyvä ennen kuntavaaleja saada ihmisten ja kuntien päättäjien arvioitavaksi miten he vastaavat näihin uudistustarpeisiin, Katainen toteaa.

Katainen väistää vaatimukset, joiden mukaan pääministerin olisi otettava sote-uudistuksessa ohjat käsiinsä.

- Sote-palvelun uudistamisesityksen tekeminen kuuluu peruspalveluministerille. Ei olisi kovin tahdikasta, että pääministeri tekisi sektoriministerin työt, Katainen kuittaa.

Katainen toteaa, että sosiaali- ja terveyspoliittinen ministerityöryhmä, johon kuuluu ministereitä eri hallituspuolueista, on se elin, jossa asiat neuvotellaan ja löydetään ratkaisut.

- Yhden miehen diktatuurilla ei pystytä asioita hoitamaan. Toki minulle kävisi sekin, että yksin ratkaisen kaikki asiat, mutta toivon, että yhteistyöhenki ja päätöksentekokyky koskettaa koko hallitusta, sanoo Katainen.