Kuka saa sydänleikkauksen tulevaisuudessa?

Erikoissairaanhoidon kulut kasvavat kestämätöntä tahtia. Syöpälääkkeiden hinnat karkaavat ja vanheneva väestö tarvitsee kallista kirurgiaa. Pian eteen tulee kysymys, voidaanko kaikkea tarjota kaikille.

Kotimaa
Taulukko.
Kysely kertoo, että terveydenhoidon priorisointi saa kannatusta etenkin lääkäreiltä ja virkamiehiltäYle Uutisgrafiikka

Hoitotakuu on luonut illuusion siitä, että kaikilla on oikeus kaikkeen, täräyttää Vaasan sairaanhoitopiirin Göran Honga. Kysyntä ylittää koko ajan sen, mihin julkisin varoin on varaa.

- Potilaiden odotukset eivät ole reaalimaailmasta. Esimerkiksi tekonivelleikkauksista on tullut liki subjektiivinen oikeus, kritisoi Honga.

Tekonivelleikkaukset ovat yksi kalleimpia toimenpiteitä. Niitä joudutaan usein myös uusimaan. Väestön vanhetessa kirurgian tarve kasvaa, samoin kaihileikkausten ja syöpähoitojen.

"Laki lupaa kaiken mutta rahat loppuvat"

Erikoissairaanhoidon kulut kasvavat jopa kolme kertaa nopeammin kuin kuntien verotulot. Matematiikka kertoo, etteivät rakenteelliset sote-uudistukset riitä ratkomaan yhtälöä.

- Käymme näennäiskeskustelua, jossa lainsäätäjä antaa kaiken ja toisella suulla todetaan ettei tuohon ole varaa. Poliitikkojen pitää pohtia missä tulee raja vastaan, vaatii Honga.

Myös Kuntaliitto vaatii päättäjiä ottamaan lusikan kauniiseen käteen. Kuntien harteille ei voi jatkuvasti sysätä leikkauksia, jos palvelut halutaan pitää nykyisellään.

- Poliitikot eivät voi tuudittautua siihen, että toimintaa voidaan aina tehostaa eikä mistään tarvitse luopua, perää Kuntaliiton hallintoylilääkäri Päivi Koivuranta-Vaara.

Sosiaali- ja terveysministeriö myöntää valintojen olevan edessä.

- On kiistatonta, että rakennemuutokset eivät yksin riitä. Joudutaan tarkastelemaan sitä, onko kaikki mitä nyt tehdään täysin perusteltua, sanoo STM:n terveyspalvelujohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Priorisointiin ajaa myös EU:n potilaiden valinnanvapauden lisääntyminen, josta kunnat näkevät jo kauhu-unia.

Eurorajat Britannian malliin?

Lääkärit ovat selvästi priorisoinnin kannalla. Tutkimusyritys Successin tekemässä kyselyssä enää reilu neljännes katsoo, että potilas pitää hoitaa hinnalla millä hyvänsä.

Esimerkiksi Britanniassa on asetettu maksukatto sille, kuinka paljon yhteiskunta kustantaa hoitoja.

Kukaan lääkäri ei halua olla yksin vastuussa siitä, kenen sydän leikataan ja kenen ei. Priorisointia on aina tehty, mutta epäjohdonmukaisesti.

- Mitä avoimemmin hoitovalintoja toteutetaan, sitä reilumpaa se on kaikille, sanoo Kuntaliiton Koivuranta-Vaara.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ei aktiivisesti suunnitella eurorajoja.

- On väärin jättää yksittäinen lääkäri ja potilas päättämään siitä keskenään. Tämä ei missään nimessä tarkoita, että joku jää kokonaan ilman hoitoa. Jos pystymme välittämään sen viestin, uskon että tämä keskustelukin uskalletaan käydä, toteaa Voipio-Pulkki.