Alipalkkaus vie harvoin raastupaan

Virossa toimivia yrityksiä on vaikea saada oikeuteen tapauksista, joissa työntekijöille on maksettu laittoman huonoa palkkaa. Tapausten tutkintaan ei ole saatu virka-apua Virosta, joten poliisin tutkimuksia on jouduttu keskeyttämään. Tilanne turhauttaa suomalaisia yrittäjiä ja työsuojeluviranomaisia.

Kotimaa

Suomen työmaat saavat joka viikko työntekijöitä lahden takaa Virosta. Lähetettyjä työntekijöitä koskevan lainsäädännön mukaan ulkomaalaisille työntekijöille tulisi maksaa Suomen työehtosopimusten mukaista palkkaa, mutta käytännössä lakia kierretään usein. Työntekijät itse valittavat palkastaan vain harvoin.

Työsuojelun vastuualueen johtaja Kaarina Myyri-Partanen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että tarkastajat törmäävät alihinnoitteluun jatkuvasti mm. siivous- ja rakennusaloilla.

- Tapauksia on tullut vastaan entistä enemmän esille tilaajavastuutarkastuksissa. Kun tarkastaja alkaa selvittää asiaa, huomataan että yrityksen tuntihinta on niin alhainen että palkan on oltava alle työehtosopimuksen vähimmäispalkan, hän kuvaa.

Partanen kertoo saavansa silloin tällöin epätoivoisia soittoja suomalaisilta yrittäjiltä, jotka ovat törmänneet alihinnoitteluun tarjouskilpailuissa.

- He kertovat että eivät kerta kaikkiaan pärjää, kun toiset vetävät välistä ja tarjoavat urakkaa alihinnalla. Yrittäjät kysyvät emmekö me voi asialle mitään.

Virka-avun saaminen vaikeaa

Valtakunnansyyttäjänvirasto tarkasti A-studion pyynnöstä, miten usein alipalkkausjuttuja käsitellään oikeudessa. Juttujen vähäinen määrä yllätti valtionsyyttäjä Jorma Äijälän itsensäkin: juttuja etenee oikeusistuimiin vain kymmenkunta vuodessa.

Äijälän mukaan näissä jutuissa yrittäjät ovat olleet Suomessa, joten heidät on tavoitettu tutkintaa ja oikeudenkäyntiä varten. Jos yritys taas toimii Virosta käsin, eivät maan viranomaiset anna virka-apua ja tutkinta kuivuu kasaan, syyttäjä kertoo.

- Alipalkkaus ei ole rikos Viron lain mukaan, joten emme saa oikeusapua henkilöiden Suomeen saamiseksi. Siksi on turha jatkaa näiden juttujen käsittelyä täällä, hän sanoo.

Äijälä arvioi, että yrittäjät ovat tietoisia siitä, että heitä ei saada oikeuteen, jos he pysyvät Virossa.

Työsuojelusta vastaava johtaja Kaarina Myyri Partanen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta toteaa, että nykytilanne on turhauttava.

- Yritämme valvoa työnantajia, että välistä vetäjien olisi hankalampi toimia. Mutta todellisille rikollisille emme mahda mitään. Ilmoitamme poliisille ja he tekevät minkä pystyvät, Myyri-Partanen sanoo.

Harmaan talouden torjunta on kirjattu yhdeksi hallitusohjelman tärkeimmistä hankkeista.