Hyppää sisältöön

Tutkimus: Pohjaveden pumppaus aiheutti tuhoisan maanjäristyksen

Espanjassa viime vuonna tapahtunut 5,1 magnitudin maanjäristys ei ollut voimakkuudeltaan suuren suuri. Mutta se saattoi olla ihmisen aiheuttama.

Viime vuoden toukokuussa koettiin Espanjassa maanjäristys, joka aiheutti yhdeksän ihmisen kuoleman ja merkittäviä aineellisia tuhoja. Tuoreen tutkimuksen mukaan järistyksen aiheutti ihmisen toiminta.

Kanadalaiset tutkijat ovat perehtyneet maanjäristykseen mm. satelliittiaineiston perusteella. He ovat tulleet siihen tulokseen, että pohjaveden pumppaus aiheutti maanjäristyksen.

Lorcan kaupungin lähistöllä pohjavettä on käytetty maanviljelyksessä vuosikymmeniä. Vettä käytetään paljon enemmän kuin sitä luontaisesti syntyy, mistä syystä vettä on pumpattu yhä syvempää ja pohjaveden pinta on alueella laskenut 250 metriä luontaisesta tasostaan.

Satelliittikuvista nähdään, että järistyksen aiheuttamat maanpinnan muutokset seurailevat vanhoja pohjavesionkaloiden muotoja.

Yhdestä tapauksesta ei voi vielä vetää pitkälle meneviä tieteellisiä johtopäätöksiä. Tutkijat ovat kuitenkin tämän perusteella vakuuttuneita, että ihmisen toiminta voi aiheuttaa maanjäristyksiä.

He suosittelevat maanjäristysriskin kartoittamista esimerkiksi suurien patojen läheisyydessä. Kartoitus tulisi myös tehdä alueilla, missä jäätiköt ovat sulamassa.

Tutkimus on julkaistu Nature Geoscience -tiedelehdessä.