Ikea panostaa ympäristöystävällisyyteen

Huonekalujätin ympäristöohjelma ei rajoitu vain sen omaan toimintaan. Yhtiö pyrkii vähentämään myös sen asiakkaiden energiankulutusta.

talous

Ruotsalainen huonekalujätti Ikea on julkistanut kunnianhimoisen ympäristöohjelman. Ympäristöjärjestöt kehuvat kilvan Ikean ilmoitusta.

Ikean ympäristöohjelma kattaa monipuolisesti sen toiminnan ja tuotteiden laadun. Ohjelman on määrä olla täysin toiminnassa vuoteen 2020 mennessä. Tuolloin yhtiö aikoo käyttää toiminnassaan ainostaan uusiutuvaa energiaa.

Jo nyt voimassa olevassa investointiohjalmassaan yritys satsaa 1,5 miljardia euroa aurinko-ja tuulienergiaan, joka kattaa vuoteen 2015 mennessä 70 prosenttia sen energiantarpeesta.

Ikea yrittää saada myös asiakkaansa vähentämään energiankulutustaan. Vuodesta 2016 alkaen yhtiö aikoo myydä vain vähän sähköä kuluttavia laitteita, kuten induktioliesiä ja led-valoja.

Yhtiön tavoitteena on myös puolittaa tuottamansa kasvihuonekaasupäästöt vuoteen 2015 mennessä vuoden 2010 tasoon verraten.

Ikea käyttää runsaasti puutavaraa. Vuodesta 2020 alkaen yhtiö kuitenkin lupaa kasvattaa vähintään yhtä paljon puuta kuin sen tuotteisiin hakataan. Yhtiö on jo luvannut, ettei se käytä sademetsäpuuta. Nyt myös FSC-sertifioidun puun käyttö luvataan monikertaistaa.

Ympäristöohjelmassaan Ikea aikoo tarkkailla käyttämänsä palmuöljyn, nahan ja puuvillan alkuperää. Tuotantolaitokset vähentävät syntyvän jätteen määrää ja lisäävät kierrätystä.

Lisäksi lapsityövoiman käytön kieltoa ja työläisten oikeuksien toteutumista tarkkaillaan entistä tehokkaammin.

Ympäristöjärjestöt, mm. WWF ja brittiläinen Climate Group, ovat ottaneet Ikean lupaukset vastaan kiitellen. Greenpeacen Britannian toimisto sanoo Ikean nyt olevan niiden yritysten kärkijoukkoa, jotka pyrkivät sopeuttamaan toimintansa ympäristöuhkien nostamiin haasteisiin.

Lähteet: Reuters